Svetske berze: Tramp i geopolitika oborili svetske berze 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su najlošiju sedmicu još od sredine aprila, nakon što je nastavljena sektorska rotacija rasprodajom tehnoloških akcija koje su najveći dobitnici u tekućoj godini.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, stropoštao se u nedelji 3,6 odsto, što je najviše doprinelo padu indeksa S&P 500 od dva procenta. Berzanski pokazatelj Dow Jones, koji u većoj meri obuhvata klasične američke biznise, treću nedelju zaredom nastavio je uzlazni trend, ovaj put stopom od 0,7 odsto.

Nakon što je u prethodnoj sedmici izveštaj o inflaciji doprineo rotaciji investitora od tehnoloških akcija ka defanzivnijim sektorima i akcijama vrednosti, ove nedelje je taj trend intenziviran. Tome su svakako doprinele veće šanse u predsedničkoj trci republikanskog kandidata, Trampa, nakon neuspelog atentata i nekolicine njegovih izjava koje su pojačale skepsu investitora prema tehnološkom sektoru.

Svetske berze: Tramp i geopolitika oborili svetske berze 2
Izvor: Momentum securities

Tramp nije ostao decidiran oko aktuelne američke politike prema Tajvanu i doveo je u pitanje odbranu ove države od Kine. Štaviše, ovaj predsednički kandidat je u svom stilu optužio Tajvan da krade industriju čipova od SAD, te da bi ta ostrvska država trebalo da plaća za zaštitu od SAD.

Najveći svetski proizvođač čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), objavio je u četvrtak profit u drugom tromsečju iznad očekivanja i povećao poslovne izglede za 2024, ali mu to nije pomoglo da izbegne oštru korekciju na nedeljnom nivou od skoro 12 odsto.

Protekle sedmice je ubrzana sezona objava kvartalnih rezultata, a solidan start finansijskog sektora su delimično neutralisale kompanije iz energetskog sektora. Nakon što je oko sedmine kompanija iz indeksne korpe objavilo rezultate, sada se očekuje rast profita američkih korporacija za drugi kvartal od 9,7 odsto, znatno iznad 8,9 odsto koliko je bila projekcija kada je drugo tromesečje okončano.

Objava rezultata ključnih tehnoloških kompanija se tek očekuje, a ove nedelje će na crtu investitorima izaći Alphabet i Tesla. Tehnološke akcije su u proteklih 7-8 dana izgubile na vrednosti oko šest procenata, a ovome je doprineo i kolaps Windows operativnih sistema širom sveta koji je u petak zaustavio funkcionisanje brojnih institucija – od aerodroma i klinika do berzi i banaka.

Objave rezultata najvećih tehnoloških kompanija biće ključne za eventualno zaustavljanje aktuelne korekcije tržišta nakon njegovog velikog rasta od početka godine.

Na makro planu, prošle sedmice je u centru pažnje bila Evropska centralna banka (ECB) koja je očekivano zadržala kamate, ali i signalizirala moguće smanjenje u septembru. Učesnici na tržištu očekuju dalji pad inflacije u evrozoni i dva smanjenja kamata od po 25 baznih poena do kraja godine.

Dobitnik nedelje

Akcije američke kafeterije, Starbucks, skočile su u petak skoro sedam procenata na 79,3 dolara, nakon što je aktivistički investicioni fond Elliott potvrdio da je stekao veliki vlasnički udeo u kompaniji te da će preuzeti neophodne aktivnosti kako bi se oporavila njena vrednost.

Akcije Starbucks-a u tekućoj godini oslabile su oko 17 procenata, nakon što je kompanija u prošlom tromesečju objavila usporavanje potrošnje i smanjila očekivanja u pogledu godišnjeg rasta prihoda i profita. Elliott je jedan od najpoznatijih aktivističkih fondova čije aktivnosti često dovode do promene pravca vođenja kompanija.

Gubitnik nedelje

Akcije nemačke industrije mode, Hugo Boss, pale su prošle sedmice 11,5 odsto nakon što je kompanija srezala poslovna očekivanja na nivou godine usled slabljenja tražnje na ključnim tržištima kao što su Velika Britanija i Kina.

Akcije kompanije spustile su se na najniže nivoe još od 2021. godine i postpandemijskog perioda, nakon što je Boss postao još jedna od kompanija iz sektora luksuzne mode koji je upozorio na pad tražnje. Uprava kompanije sada očekuje stopu rasta prihoda u tekućoj godini od svega dva odsto nakon prošlogodišnje ekspanzije od 15 procenata.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari