Svetske berze: Tržište akcija silno i na startu drugog polugodišta 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Američko tržište akcija otpočelo je drugu polovinu godine istim intenzitetom kojim je okončano prvih šest meseci.

Glavni indeks tržišta, S&P 500, skraćenu trgovačku sedmicu završio je u plusu od nepunih dva odsto i prvu put iznad nivoa od 5.500 poena. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, delimično usled izvrsnog učinka akcija Tesle dobio je na vrednosti 3,5 odsto.

Junski izveštaj sa tržišta rada dao je podsticaj tržištu akcija nakon što je stopa nezaposlenosti neočekivano skočila na 4,1 odsto, što je njen najviši nivo od oktobra 2021. godine.

Ovaj podatak bio je iznad očekivanja tržišta od četiri procenta. Kada je u pitanju rast nadnica, nije bilo većih iznenađenja – stopa rasta iznosila je 0,3 odsto mesečno odnosno 3,9 procenata godišnje.

Svetske berze: Tržište akcija silno i na startu drugog polugodišta 2
Izvor: Momentum securities

Američka privreda u junu kreirala je dodatnih 206 hiljada poslova, što je bilo iznad konsenzusa od 200 hiljada, ali ispod majskog podatka koji je revidiran naviše na 218 hiljada.

Idealni scenario za ulagače na tržištu akcija bi bio nastavak laganog slabljenja tržišta rada što bi bila potvrda i dalje jake privrede, dok bi s druge strane i Fed imao argumente za prvo smanjenje kamata.

Verovatnoća da će Fed u septembru početi sa smanjenjem kamata, koje su pre godinu dana dostigle vrhunac i potom ostale na tom nivou, porasla je na preko 70 odsto.

Na korporativnom planu nije bilo previše uzbuđenja s obzirom da su oči investitora uprte u ovu nedelju kada počinje sezona objave kvartalnih rezultata kompanija. Očekuje se da su kompanije koje sačinjavaju indeksnu korpu S&P 500 u drugom tromesečju ostvarile rast profita od 8,8 odsto u odnosu na stopu rasta od 5,9 odsto u prvom tromesečju.

Očekivano, najveći doprinos trebalo bi da dođe sa strane tehnoloških kompanija koje su skoncentrisane u sektorima komunikacione usluge i IT i gde se očekuje rast od 18,4 odnosno 16,4 odsto.

Početak meseca tradicionalno donosi i podatke o isporukama vozila, a najveći američki proizvođač e-vozila, Tesla, saopštio je da je u periodu april-jun isporučio nepunih 444 hiljade vozila što je bilo skoro za pet odsto niže u odnosu na prošlu godinu, ali iznad konsenzusa od 436 hiljada.

Ulagači su ohrabreni usporavanjem trenda pada prodaje (pad od 8,5 odsto u prvom tromesečju), ali i činjenicom da je kompanija prodala više vozila nego što je proizvela što bi mogao biti dobar signal o stanju tražnje na tržištu.

Prošle sedmice EU je sprovela najavljenu meru uvođenja dodatnih carina na e-vozila koja su proizvedena u Kini, ali još uvek nije poznato koji će se namet biti obračunat na Teslina vozila koja ova kompanija proizvodi u Šangaju. Još ranije je ova kompanija najavila da će u slučaju povećanih carina morati da poveća cenu modela 3 na evropskom tržištu.

Dobitnik nedelje

Akcije proizvođača e-vozila, Tesla, skočile su prošle sedmice preko 27 procenata nakon što je kompanija obelodanila podatke o prodaji u drugom tromesečju. Iako je prodaja bila slabija za 4,8 odsto, isporuke kompanije su bile iznad očekivanja, ali i obima proizvodnje koji je proteklih tromesečja premašivao prodaju.

U prvih šest meseci isporuke Tesle su bile manje za 6,6 odsto što je daleko od cilja kompanije da ostvaruje višegodišnju stopu rasta od oko 50 procenata godišnje. Nakon prošlonedeljnog rasta, akcije Tesle koje su dugo bile jedna od najlošijih komponenata indeksa, izašle su na „zelenu granu“ u tekućoj godini.

Gubitnik nedelje

Akcije norveške niskotarifne avio-kompanije, Norwegian Air Shuttle ASA, pale su u četvrtak više od 16 procenata, nakon što je kompanija smanjila poslovne izglede u tekućoj godini usled viših troškova, slabije tražnje i kašnjenja u isporukama aviona.

Niskotarifne avio-kompanije u tekućoj godini beleže prilično loš učinak, nakon brzog postpandemijskog oporavka koji je ovim prevoznicima usled ogromne tražnje omogućavao zaračunavanje većih cena. Norwegian u tekućoj godini beleži neznatan pad tržišne vrednosti akcija nakon njihovog velikog oporavka krajem prošle i početkom ove godine.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari