Svetske berze: Veliki pad indeksa, Nasdaq u tehničkoj korekciji 1Foto: EPA-EFE/JEREMY PIPER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Protekle sedmice investitori su konačno dočekali najavu Fed-a da će na narednom zasedanju početi smanjenje kamata, ali je suprotno očekivanjima ovaj događaj bio uvod u velike cenovne fluktuacije koji su završene oštrom korekcijom indeksa.

Treću nedelju zaredom indeks S&P 500 je pretrpeo pad, ovaj put stopom od 2,1 odsto, dok su tehnološke akcije izgubile na vrednosti dodatnih 3,4 odsto.

U nedelji u kojoj su preostale najveće tehnološke kompanije kompletirale objave kvartalnih rezultata, indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, uplovio je u tehničku korekciju, koja označava pad veći od 10 procenata u odnosu na njegov prethodno dostignut maksimum.

Premda su sve najveće tehnološke kompanije objavile profit iznad očekivanja, a jedino Amazon neznatno podbacio u pogledu prihoda, investitore su zabrinula povećana kapitalna ulaganja kompanija za kojima i dalje kaskaju rezultati iz primene generativne veštačke inteligencije (AI).

Rast ove indeksne korpe od početka godine istopio se na oko 12 procenata usled povećanih rizika da bi snažna ekspanzija sektora mogla da uspori u otežanim makroekonomskim okolnostima.

Svetske berze: Veliki pad indeksa, Nasdaq u tehničkoj korekciji 2
Izvor: Momentum securities

Premda se očekivalo da će nagoveštaj Fed-a o smanjenju kamata rasteretiti ekonomski ambijent očekivanom nižom cenom zaduživanja, podaci o industrijskoj aktivnosti i izveštaj sa tržišta rada su prizvali strahove da će ovo smanjenje doći kasno odnosno da najveća privreda sveta neće moći da izbegne recesiju.

Fed je na julskom zasedanju zadržao kamatu nepromenjenu u rasponu 5,25-5,50 odsto, ali je najavio da je septembarsko smanjenje „na stolu“ ukoliko ekonomski podaci nastave da ukazuju na popuštanje inflacije.

Kratkotrajno oduševljenje investitora i oporavak tržišta akcija veoma brzo smenili su recesioni strahovi nakon što su industrijski podaci za jul ukazali na najslabiju proizvodnu aktivnost u američkoj privredi u poslednjih osam meseci.

Ipak, ovi podaci u pretežno uslužnoj američkoj privredi još uvek ne govore da je u pitanju ukupan pad privredne aktivnosti, te su bili samo uvod u paničnu reakciju investitora nakon objavljenog julskog izveštaja sa tržišta rada.

Julska nezaposlenost u SAD skočila je sa 4,1 odsto prethodnog meseca na 4,3 odsto, što je njen najviši nivo od oktobra 2021. godine.

Američka privreda je u prošlom mesecu dodala 114 hiljada radnih mesta, značajno ispod naniže revidirane brojke u junu od 179 hiljada i očekivanja tržišta od 185 hiljada.

Na veće slabljenje na tržištu rada ukazuje i prosečna cena rada koja je porasla tek 0,2 odsto mesečno odnosno 3,6 odsto godišnje, ispod konsenzusa od 0,3 odnosno 3,7 odsto, respektivno.

Ovaj izveštaj promenio je i percepcije ulagača u vezi sa budućim akcijama Fed-a – verovatnoća da ova centralna banka u septembru spusti kamatu za 50 baznih poena popela se na 80 odsto, svega dva dana nakon što je prvi čovek Fed-a, Pauel, izjavio da ovaj intenzitet korekcije kamata nije nešto o čemu se razmišlja u ovom momentu.

Na očekivano veće smanjenje kamata ukazuju i prinosi na američke dužničke hartije – 10-ogodišnje obveznice sada nose prinos ispod nivoa od 3,80 odsto dok su pre mesec dana donosile zaradu od oko 4,50 odsto.

Dobitnik nedelje

Akcije američke telekomunikacione kompanije, T-Mobile, skočile su prošle sedmice više od osam procenata i stigle do istorijskog maksimuma koji je podržao i sentiment na tržištu orijentisan ka defanzivnim biznisima.

Ova kompanija koja posluje pod kontrolom nemačkog Deutsche Telekoma objavila je kvartalne rezultate iznad očekivanja i povećala poslovne izglede u pogledu očekivanog broja novih postpaid korisnika.

Ova kompanija je za par godina postala najveći američki telekomunikacioni operater, a trenutna tržišna kapitalizacija od 220 milijardi dolara uvećana je za proteklih godinu dana skoro 40 procenata.

Gubitnik nedelje

Akcije američkog proizvođača čipova, Intel, pretrpele su u petak najveći dnevni pad u poslednjih 40 godina nakon što je uprava kompanije dala razočaravajuće smernice za tekuće tromesečje i najavila restrukturiranja koje obuhvata ukidanje dividende i otpuštanje 15 procenata radne snage.

Intel godinama pokušava da se vrati na staze stare slave, a proteklih godina je na krilima državnih subvencija pokrenuo ekspanziju proizvodnih kapaciteta koja još uvek ne nagoveštava opipljive rezultate.

Akcije Intela pale su u petak 26 odsto, dok u tekućoj godini beleže minus od 57 procenata.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari