Svetske berze: Volstrit na maksimumu, Dau Džons preskočio 40.000 poena 1Foto: EPA-EFE/JEREMY PIPER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Povoljan izveštaj o inflaciji udahnuo je novi talas pozitivnog sentimenta na Njujorškoj berzi na kojoj su prošle sedmice zabeleženi novi rekordi.

Indeks S&P 500 skočio je 1,5 odsto i po prvi put premašio nivo od 5.300 poena.

Berzanski pokazatelj Dau Džons (Dow Jones) dodao je 1,2 odsto i simbolično, po prvi put u istoriji, prekočio granicu od 40 hiljada poena, dok je Nasdaq skočio 2,1 odsto.

Indeks potrošačkih cena u SAD porastao je u aprilu 0,3 odsto i bio je ispod očekivanog rasta od 0,4 odsto, što je bila stopa i u prethodnom mesecu.

Na godišnjem nivou inflacija je iznosila 3,4 odsto i bila je u skladu sa očekivanjima.

Bazna inflacija, koja ne obuhvata energente i hranu, porasla je takođe 0,3 odsto na mesečnom nivou, dok je u odnosu na april prošle godine bila viša za 3,6 odsto.

Ovo je najmanji mesečni rast bazne inflacije u tekućoj godini i najmanji nivo ovog pokazatelja na godišnjem nivou od aprila 2021. godine.

Svetske berze: Volstrit na maksimumu, Dau Džons preskočio 40.000 poena 2
Izvor: Momentum securities

Usporavanje inflacije, iako je i dalje daleko od targeta Fed-a, donelo je novi talas optimizma među ulagače, premda je u odvojenom izveštaju maloprodaja ostala na martovskom nivou i bila je znatno ispod očekivanog rasta od 0,4 odsto.

Ovaj podatak nije korigovan za inflaciju, što sugeriše da potrošači polako gube bitku sa kontinuirano višim cena.

Na godišnjem nivou maloprodaja je skočila tri odsto. Ovaj skroman izveštaj uspela je da zaseni najveća američka maloprodaja, Walmart, koja je zabeležila rezultate iznad očekivanja i stigla do nove rekordne vrednosti akcija.

Walmart je ponovo zabeležio snažan rast online prodaje, dok su ukupan rezultat pogurali i platežno sposobniji kupci koji su u ovom lancu tražili povoljnije kupovine.

Akcije Walmart-a skočile su u nedelji skoro sedam procenata.

Pomalo u senci nove ekspanzije američke berze dešava se snažan oporavak kineskog tržišta akcija, koji je intenziviran u proteklih nekoliko sedmica.

Kineske Internet akcije (KraneShares CSI China Internet ETF) porasle su u proteklih mesec dana više od 27 procenata nakon što su stimulansi kineske države i generalno niska vrednovanja kineskih kompanija počeli da vraćaju investitore na ovo tržište.

U petak je kineska država donela i nove mere koje bi mogle podstaći tražnju na problematičnom tržištu nekretnina koje i dalje predstavlja veliku kočnicu ubrzanju rasta kineske privrede.

Zamah rasta kineskim akcijama dale su i objave da su se među velikim investitorima u kineske akcije u proteklom periodu našli i fondovi naširoko poznatih ulagača, Berija i Tepera.

Ovo nije prvi put nakon pandemije da kineske akcije kreću u silovit oporavak pa su analitičari i dalje oprezni oko povratka ovog tržišta na stare staze njegove slave.

Dobitnik nedelje

Akcije kineskog e-trgovaca, Alibaba, skočile su protekle sedmice više od 10 procenata, premda su na objavu rezultata pretrpele oštar pad, nakon što je investitore zabrinuo veliki pad profita ove kompanije.

Međutim, u drugoj polovini sedmice ovi gubici su više nego neutralisani, nakon što je fokus investitora usmeren na potencijal rasta poslovanja u trgovačkom i cloud biznisu i generalno nisko vrednovanje akcije.

Zamah rastu akcija Alibabe dao je i čuveni investitor Majkl Beri koji je povećao pozicije u ovoj kineskoj tehnološkoj kompaniji koja se nalazi na trećini vrednosti s kraja 2020. godine.

Gubitnik nedelje

Akcije nemačkog industrijskog holdinga, Siemens, pale su prošle sedmice više od osam procenata nakon što je ova kompanija objavila kvartalne rezultate ispod očekivanja, te je snažan rast akcija od početka godine postao neodrživ.

Siemens je u fiskalnom kvartalu koji je završen u martu zabeležio neznatan pad prihoda, dok je industrijski profit ovog biznisa oslabio dva odsto i bio je ispod očekivanja tržišta.

Ova kompanija je zadržala poslovne izglede za fiskalnu godinu, ali su investitori postali više oprezni usled produžene slabosti u sektoru automatizacije koji i dalje beleži slabu tražnju.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari