Svetske Berze: Volstrit opet u plusu, blickrig s početka meseca neutralisan 1Volstrit Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Nakon što je u prethodnoj sedmici američko tržište akcija registrovalo najveći pad u tekućoj godini, proteklih pet trgovačkih dana donelo je istu takvu pozitivnu promenu.

Sentiment tržišta podstaknut povoljnim izveštajem o inflaciji i očekivanom smanjenju kamata vratio je ponovo tržište tamo gde se i nalazilo krajem avgusta pre početka velike korekcije. Indeks S&P 500 skočio je u sedmici četiri odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dobio na vrednosti skoro šest procenata.

Veliki blickrig s početka avgusta kada je tržište oštro palo, a potom se munjevito vratilo nazad, u nešto slabijem intenzitetu ponovljen je i u prvoj polovini septembra.

Korekcija od preko četiri odsto u prvoj sedmici septembra skoro je neutralisana nakon što su ulagači pozitivno percipirali izveštaj o inflaciji koji je potvrdio očekivanja da će Fed ove sedmice početi sa smanjenjem kamata. Takođe, nastup čelnika dizajnera čipova, NVIDIA, na jednoj tehnološkoj konferenciji ponovo je nadahnuo ulagače u pogledu održivosti i dugotrajnosti trenda primene veštačke inteligencije koja je donela gro rasta tržišta u poslednje vreme.

Svetske Berze: Volstrit opet u plusu, blickrig s početka meseca neutralisan 2

Američka inflacija u avgustu spustila se na najniži nivo od februara 2021. godine, dok je bazna inflacija došla nešto iznad tržišnih prognoza. Indeks potrošačkih cena na mesečnom nivou porastao je 0,2 odsto dok je godišnja inflacija usporila sa julskih 2,9 na 2,5 odsto, što je bilo niže od konsenzusa od 2,6 odsto. Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i energenata, porasla je 0,3 odsto, više od očekivanih 0,2 odsto, dok je na godišnjem nivou stigla na 3,2 odsto. Gro rasta indeksa činili su troškovi stanovanja, dok su na pad ukupne inflacije najviše uticale niže cene energenata.

Nakon izveštaja o inflaciji nije se ništa promenilo u pogledu i ranije prisutnog verovanja o obaranju kamata na septembarskom zasedanju Fed-a. No, kako se sedmica približavala kraju sve više su rasle šanse i za oštrije smanjenja kamata od 50 baznih poena. Tako se pred prvo smanjenje kamata Fed-a još od početka pandemije u martu 2020. investitori nalaze raspolućeni sa gotovo identičnim šansama za scenario pada kamate od 25 i 50 baznih poena.

S druge strane Atlantika, Evropska centralna banka (ECB) je očekivano po drugi put smanjila kamate za 25 baznih poena u situaciji anemičnog rasta privrede na koji su uticali pre svega slabiji izvoz ovog ekonomskog i političkog bloka, u velikoj meri skopčan sa nepovoljnim geopolitičkim prilikama. Inflacija u evrozoni spustila se nadomak targeta ECB-a od dva odsto, te je ostalo samo pitanje šta će u pogledu kamata ova centralna banka uraditi na narednim zasedanjima do kraja godine.

Osim obnarodovanog smanjenja kamata, ECB je ovaj put smanjila i prognozu privrednog rasta evrozone u tekućoj godini. Usled očekivane slabije domaće tražnje u narednih nekoliko kvartala, ECB sada očekuje rast privrede evrozone u tekućoj godini od 0,8 odsto u odnosu na ranije prognoziranih 0,9 odsto. Time je nastavljen višegodišnji trend sporijeg rasta evrozone u odnosu na američku privredu koja će ove godine uknjižiti skoro tri puta veći rast.

Dobitnik nedelje
Akcije španske modne industrije, Inditex, skočile su protekle sedmice više od osam procenata nakon što je kompanija objavila dobre polugodišnje rezultate poslovanja i izvestila o ubrzanom rastu prodaje kolekcije jesen/zima. Vlasnik Zare je u proteklih pet sedmica zabeležio rast prodaje mimo kursnih razlika od 11 odsto, te je nastavio dominaciju na globalnom tržištu u odnosu na glavnog rivala H&M. Akcije Inditex-a u tekućoj godini beleže rast od oko 28 odsto, dok je H&M u minusu od oko šest procenata.

Gubitnik nedelje
Akcije američke softverske kompanije, Adobe, stropoštale su u petak 8,5 procenata, nakon što je kompanija objavila kvartalne rezultate iznad očekivanja, ali i dala lošiju prognozu od očekivanja tržišta za tekuće tromesečje. U poslednjem fiskalnom kvartalu kompanija očekuje rast prihoda u rasponu 9-10 odsto, što došlo neznatno ispod konsenzusa, i zabrinulo investitore da bi orijentacija kompanije ka primeni veštačke inteligencije mogla sporije da donese očekivane rezultate. Akcije Adobe-a u tekućoj godini beleže pad od 10 odsto nakon skoka od 77 odsto u 2023. godini.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari