Svetske berze: Volstrit u prvoj polovini godine sa rastom od 15 odsto 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Protekla sedmica donela je prekid tronedeljnog uzlaznog trenda, ali minimalna korekcija berzanskih indeksa nije mnogo pokvarila učinak u prvih šest meseci.

Reperni indeks američkog tržišta, S&P 500, od početka godine beleži prinos od 14,5 odsto, pre svega zahvaljujući skoku tehnoloških akcija na bazi buma u primeni generativne veštačke inteligencije i očekivanja da bi Fed konačno mogao otpočeti smanjivanje kamata. Protekle sedmice S&P 500 je oslabio 0,1 odsto na 5.460 poena.

Protekla sedmica nije donela mnogo makroekonomskih događaja, a indikator inflacije kome američka centralna banka, Fed, pridaje najviše pažnje pokazao je da je inflacija tokom maja usporila na najnižu godišnju stopu u više od tri godine. Bazni indeks troškova lične potrošnje (PCE) u maju porastao je 0,1 odsto odnosno 2,6 odsto godišnje u odnosu na 2,8 odsto prethodnog meseca.

Svetske berze: Volstrit u prvoj polovini godine sa rastom od 15 odsto 2
Foto: Momentum

Oba ova podatka bila su u skladu sa konsenzusom tržišta, a ovo je bio najniži nivo inflacije od marta 2021. godine kada je po prvi put u ovom privrednom ciklusu inflacija prekočila target Fed-a od dva odsto. Uključujući hranu i energente, ukupna inflacija je bila nepromenjena u odnosu na prethodni mesec i iznosila je 2,6 odsto, što je takođe bilo u skladu sa očekivanjima.

Nastavak slabljenja inflacije mogao bi voditi prvom smanjenju kamata Fed-a u septembru. Nedavni podaci ukazuju da američka privreda dobro stoji u višemesečnom ambijentu visokih kamata. BDP je u prvom kvartalu porastao 1,4 odsto, a očekuje se da je u periodu april-jun stopa iznosila 2,2 odsto. Stopa nezaposlenosti, pak, je i dalje oko nivoa od četiri odsto, što je veoma nisko prema istorijskim standardima.

Na korporativnom planu u centru pažnje je bila objava kvartalnih rezultata NIKE-a koja je donela novo razočarenje ulagača nakon što je kompanija ponovo smanjila izglede za narednu fiskalnu godinu. NIKE je u fiskalnoj 2024. godini koja je završena u maju zabeležio najslabiju stopu rasta u poslednjih 14 godina (ne računajući pandemiju), dok u tekućoj godini očekuje slabljenje prodaje srednjom jednocifrenom stopom.

Kompanija se u proteklom periodu najpre borila sa visokim zalihama nakon pandemije i problemima sa lancima snabdevanja, da bi visoka inflacija donela dosta restriktivnije ponašanje potrošača i pritisak na prodaju. Analitičari kompaniji zameraju nedostatak inovativnosti i novih proizvoda što je uslovilo uspon konkurenata kao što su Adidas, Hoka i On Holding. Akcije NIKE-a pale su po objavi 20 procenata, što je bio najslabiji dan ove kompanije još od njenog pojavljivanju na berzanskom tržištu 1980. godine.

Dobitnik nedelje

Akcije proizvođača e-vozila, Rivian, skočile su prošle sedmice oko 30 procenata nakon što je nemački proizvođač automobila, Volkswagen (VW), najavio veliko ulaganje u ovu kompaniju.

VW je najavio ulaganje od pet milijardi dolara u Rivian, a 2026. godine bi trebalo da se formira i zajedničko preduzeće koje će kreirati e-arhitekturu i softversku tehnologiju. Rivian je bio apsolutni hit kada se pojavio na berzi krajem 2021. godine, a nakon velikog uzleta usled generalne pomame za akcijama proizvođača e-vozila akcije ove kompanije su pale skoro 90 procenata.

Gubitnik nedelje

Akcije najvećeg svetskog proizvođača sportske opreme, NIKE, pale su u petak po objavi poslovnih rezultata skoro 20 procenata na 75,4 dolara, što je njihova najniža vrednost u poslednjih pet godina, ne računajući korekciju tokom pandemije.

NIKE je u fiskalnom četvrtom kvartalu zabeležio pad prodaje, a u periodu jun-septembar uprava kompanije projektuje pad prihoda od čak 10 procenata usled inoviranja proizvodnog programa koji bi trebalo da pospeši prodaju. Akcije NIKE-a od početka godine beleže pad od oko 30 procenata, nakon što su u 2023. godini izgubile na vrednosti oko sedam procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari