Svetski dan video igara: U Srbiji radi oko 4.300 gejming profesionalaca 1Foto: Rur.rs

U sektoru video igara u Srbiji radi oko 4.300 gejming profesionalaca, pokazale su procene Asocijacije industrije video igara (SGA), saopštilo je danas srpsko sportsko udruženje za e-sport „Zero Tanacity“.To udruženje je u saopštenju, povodom Svetskog dana video igara, navelo da su video igre pravljene u Srbiji kupljene ili preuzete više od 100 miliona puta tokom 2023. godine, dok je prihod gejming industrije prošle godine iznosio više od 175 miliona evra.

Osnivač tog udruženja Dimitrije Malešević ocenio je da je izuzetno važno da se šire govori o video igrama, jer je to i dalje nedefinisano polje, kao i da u Srbiji postoji puno predrasuda u vezi sa tim.

„Živimo u društvu gde se o ovoj temi govori uglavnom u negativnom kontekstu, a nije nužno tako, jer cela gejming industrija i video igre same po sebi imaju mnogo benefita o kojima se slabo govori“, dodao je Malešević.

Prema njegovim rečima, u gejmingu je sada više prisutan i socijalni aspekt, razvoj poslovnih sposobnosti, kreativne ideje, nova zaposlenja, „ali poseban benefit je taj što vas u toj industriji neko zaista i čuje“.

Dodao je da je iz tog razloga i osnovao udruženje građana za esport, kako bi se prvenstveno u Srbiji gejming podigao na viši nivo, ali i kako bi pospešio odgovorno igranje video igara, „da se deci da šansa da u onome u čemu su dobri budu još bolji i da se roditeljima pruži informacija i savet“.

Iz tog razloga je i osnovano udruženje građana za esport, kako bi se prvenstveno u Srbiji gejming podigao na viši nivo, ali i da se pospeši odgovorno igranje video igara, da se deci da šansa da u onome u čemu su dobri budu još bolji i da se roditeljima pruži informacija i savet.

„Svi strahovi potiču od neinformisanosti i neznanja. Mi smo tu, i savetodavno i konkretno za praksu, za sve roditelje i decu koja imaju pitanja i pokušavaju da se pronađu u gejming industriji. Naša vrata su im otvorena „, rekao je Malešević.

U Srbiji su već godinama takmičarski najpopularnije igre „League of Legends“ (LoL) i „Counter Strike“ (CS:GO, CS2), a „LoL“ je jedina igra koja ima i svoje zvanično takmičenje – Esports Balkan League (EBL), putem kojeg se domaći igrači i timovi kvalifikuju za evropsko prvenstvo (EMEA Masters).

Međunarodni olimijski komitet organizovaće posebne Olimpijske igre u esportu, koje će se održavati na dve godine, između letnjih i zimskih Olimpijskih igara, a prve će biti održane 2025. godine u Saudijskoj Arabiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari