Procesuiranje prvog velikog slučaja iz antikorupcijske akcije nakon prošlogodišnje promene vlasti, počinje danas pripremnim ročištem u slučaju nenaplativih kredita Agrobanke. Kako Danas saznaje u pravosudnim krugovima, iako u ovom predmetu ima 21 okrivljeni, svi branioci su uredno pozvani, i malo je je verovatnoća da će zbog ranije prijavljenih odmora advokata kao u slučaju vlasnika Delte Miroslava Miškovića doći do odlaganja.


Zbog obimnosti predmeta i broja okrivljenih ročište je zakazano i za četvrtak i petak, a shodno zakonu, biće zatvoreno za javnost. Na ročištu će zamenik tužioca za organizovani kriminal pročitati optužnicu i izneti dokazne predloge, nakon čega će optuženi ukratko izneti svoju odbranu, a njihovi branioci predložiće svoje dokaze. Na kraju se zakazuje otvaranje glavnog pretresa.

Prvooptuženi nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić na pripremno ročište doći će sa slobode pošto je 8. avgusta nakon tačno godinu dana pušten iz pritvora. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu 30. aprila protiv Antonića, kao i još 20 osoba među kojima su bivši rukovodioci Agrobanke, te odgovorna lica u privatnim firmama među kojima i Antonićev sin Milan, kao i ovlašćeni procenitelji, zbog zloupotrebe položaja i davanja nenaplativih kredita.

Optuženi se terete da su od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, avale menica i otpisivali dospele obaveze odobrenih preduzeća. Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke. Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza, a prema optužnici, šteta naneta Agrobanci je 84 miliona evra.

Zakazano ročište Draginu

Pripremno ročište u postupku bivšem ministru poljoprivrede Saši Draginu, zakazano je za 9. septembar, potvrđeno je Danasu. Zbog zauzetosti sudnica u Specijalnom sudu, ročište za Dragina i još 20 optuženih za nezakonitosti prilikom preprodaje mineralnog đubriva u aferi Azotara biće održano u Palati pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari