Tabaković: I u Srbiji će biti uvedeno otvoreno bankarstvo 1Foto: Printscreen/Narodna skupština Srbije

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će u u Srbiji, kao i u zemljama EU, biti uvedeno otvoreno bankarstvo koje podrazumeva da finansijske institucije dele podatke o svojim korisnicima platnih usluga (fizičkim i pravnim licima i preduzetnicima) sa novim učesnicima na tržištu, ali uz dozvolu korisnika.

Ta novina je predviđana predlogom izmenama Zakona o platnim uslugama koje je Tabaković obrazložila na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

„Cilj predloženog zakona je da se unaprede postojeća platna rešenja novim funkcionalnostima. Time podižemo lestvicu na brzorastućem tržištu platnih usluga“, rekla je Tabaković.

Kako je objasnila, banke će imati obavezu da sa novim licenciranim pružaocima platnih usluga dele minimalan set informacijam o platnom rečunu uz saglasnost korisnika platnih usluga.

Korisnik platnih usluga će, kako je dodala, imati uvid o svojim računima na jednom mestu.

„Za otvoreno bankarstvo biće potrebna nova sotferska rešenja, a trgovcima će biti ponuđena nova platna rešenja“, kazala je Tabaković.

Istakla je da NBS stalno radi na unapređenju finansijskih usluga za građane i privredu i da ispunjava svoje ciljeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari