Tabaković sa novim predstavnikom MMF: Srbija primer zemlje koja ima dobru ekonomsku politiku 1Foto FoNet Milica Vučković

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković danas je na sastanku s novim stalnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Levom Ratnovskim istakla da je Srbija primer zemlje koja ima dobru ekonomsku politiku, odlične makroekonomske rezultate i odlične perspektive rasta i razvoja, saopštila je NBS.

Srbija je druga zemlja koja je zaključila Instrument za koordinaciju politika, prvi put jula 2018, a drugi put juna 2021. godine, koji je savetodavnog karaktera.

U jeku energetske krize zaključen je aktuelni stendbaj aranžman kao deo strategije diversifikacije, uključujući i diversifikaciju izvora finansiranja, navodi se u saopštenju. Tabaković je rekla da će u Srbiji nastaviti da se vode politike kojima se podstiče visok održiv rast, uz korišćenje punog potencijala koji zemlja ima.

Navela je da je Srbija danas prepoznata i po koordinaciji monetarne i fiskalne politike, što je postao gotovo zaštitni znak zemlje i da je NBS u grupi banaka koja ima i de jure i de facto samostalnost u izboru instrumenata za sprovođenje politika kojima ostvaruje ciljeve koji su jasno propisani Zakonom o NBS.

Govoreći o aktuelnom SEPA projektu, čiji je deo i usvajanje predloženog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama, koje je predložila NBS, Tabaković je ocenila da će onomogućiti brže, lakše i jeftinije platne transakcije, ne samo s državama Evropske unije, već i s pojedinim zemljama u regionu.

NBS je u saopštenju navela da je Srbija jedina država u regionu koja gotovo šest godina poseduje tehničku infrastrukturu za instant plaćanja – IPS NBS platni sistem, u kojem se već primenjuju standardi za finansijske poruke kao u SEPA području.

„Događaji od pre samo nekoliko dana pokazuju koliko je važno da zemlja ima svoj platni sistem i svoje mere zaštite, kako bi građani imali pristup svom platnom računu bez prekida. Politika NBS će ostati ne da čeka da se događaji dese, već da im ide u susret, što je pristup u svim oblastima za koje je NBS nadležna, na prvom mestu za monetarnu politiku“, istakla je centralna banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari