Srbijagas i ruski Gasprom u narednih nekoliko dana osnovaće zajedničko preduzeće koje će obezbediti neometani protok gasa kroz Srbiju, najavio je juče predsednik Srbije Boris Tadićkoji u Sofiji prisustvuje energetskom samitu o sanabdevanju Evrope gasom.

On nije precizirao datum osnivanja tog preduzeća, ali je naglasio da je za Srbiju, koja želi ujednačen regionalni razvoj i stabilno snabdevanje gasom, od velike važnosti da se izgradi gasovod iz pravca Bugarske. Prema ranijim najavama, Srbijagas i Gasprom bi trebalo da krajem aprila osnuju zajedničko preduzeće koje bi bilo zaduženo za realizaciju izgradnje deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

– Gasovod iz pravca Bugarske, uz alternativne pravce kroz Rumuniju i jedan koji postoji kroz Mađarsku, učiniće da Srbija ne bude samo krajnja destinacija za uvoz gasa, veći značajna tranzitna zemlja za budući transport gasa ka drugim delovima Evrope. Srbija, kao država koja se nalazi na tranzitnom pravcu između centralne Evrope, kaspijskog basena i Bliskog istoka, predstavlja optimalno područje za izgradnju buduće energetske infrastrukture, a rečje o regionu koji može biti most koji će promovisati energetsku stabilnost – rekao je Tadići dodao da obezbeđivanje dugoročnog dopremanja gasa, izgradnja podzemnih skladišta i elektrana na gas čine važan deo strateške energetske politike Srbije.

Na dvodnevnom energetskom samitu o snabdevanju Evrope gasom, učestvuju predstavnici 28 zemalja iz jugoistočne Evrope, kaspijskog i crnomorskog regiona, članica EU uključenih u razvoj gasovoda Južni tok, kao i predstavnici SAD, Rusije, Egipta i Katara. Samit je otvorio bugarski predsednik Georgi Prvanov, a prema najavama, na sastanku bi trebalo da budu potpisani sporazumi o izgradnji gasovoda Južni tok između ruskog Gasproma i nacionalnih gasnih kompanija. Cilj je i da se uspostavi dijalog glavnih proizvođača i potrošača gasa, kao tranzitnih zemalja radi sigurnog snabdevanja gasom. Međutim, ministar inostranih poslova Bugarske Ivailo Kalfin kazao je da Bugarska i Rusija neće potpisati sporazum o Južnom toku na energetskom samitu. Prema njegovim rečima, to je i razlog što ruski premijer Vladimir Putin nije doputovao u Sofiju na samit.

Bugarski ministar ekonomije i energetike Petar Dimitrov izjavio je da njegova zemlja traži novi dogovor sa Gaspromom o isporukama gasa bez posrednika i uz državne garancije i obezbeđene alternativne trase. Bugarski ekonomski list Dnevnik naveo je da bi energetski samit trebalo da bude završen potpisivanjem deklaracije o nesmetanom transportu i alternativnom snabdevanju gasom iz kaspijskog regiona. Moskovski dnevnik Komersant piše da je Putin još ranije odložio planiranu posetu Sofiji kao i da je Kremlj saopštio svoje predloge „o novoj pravnoj osnovi za međunarodnu saradnju u energetici“.

Mališev: U ekološke projekte 100 miliona evra

Beograd – Gaspromnjeft će ove godine u Naftnu industriju Srbije uložiti 100 miliona evra, i to prvenstveno u modernizaciju proizvodnje i ekološke standarde, izjavio je juče Dmitrij Mališev, predsednik Upravnog odbora NIS-a. On je tokom obilaska Hrama svetog Save, kao član visoke ruske delegacije, novinarima ponovio da je novi vlasnik NIS-a, ruski Gaspromnjeft, rešen da poštuje sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora. Na novinarsko pitanje zašto premijer Rusije Vladimir Putin ne učestvuje na energetskom samitu u Sofiji i zašto se ponovo odlaže potpisivanje sporazuma o izgradnji gasovoda Južni tok, Mališev je odgovorio da Hram svetog Save nije mesto za takve razgovore i da je to pitanje za premijera Rusije. Mališev, koji je i savetnik generalnog direktora Gaspromnjefta, kazao je da će ta kompanija čim se ustanovi koliko bi koštali preostali radovi na Hramu svetog Save finansijski podržati završetak radova na toj svesrpskoj i pravoslavnoj svetinji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari