Tanasković: Cilj eAgrara da poljoprivrednicima sredstva budu isplaćena u "normalnom roku" 1Foto: FoNet/Beoinfo

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, da je cilj uvođenja eAgrara da administracija bude neuporedivo brža nego što je sada da bi sredstva namenjena poljoprivrednicima bila isplaćena „u normalnom roku“.

Tanasković je, na javnom slušanju o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koje je organizovao Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumartsvo i vodoprivredu, najavila da će od 24. aprila ove godine početi isplata subvencija po hektaru.

„Neophodno je da imamo sve informacije na jednom mestu kako bi mogli adekvatno da obavljamo kontrolu, adekvatno da upravljamo sredstvima i da reagujemo merama zavisno šta je regionalno potrebno Srbiji, poljoprivrednicima u različitim regionima, šta možda nije dovoljno finansirano u nekom regionu, a u nekom drugom možda ni nema potrebe da toliko bude finansirano“, rekla je ona.

Izmene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju omogućiće primenu eAgrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Tanasković je, govoreći o izmenama i dopunama Zakona, navela da je do sada subvencija po hektaru, kada je u pitanju biljna proizvodnja, bila fiksno 6.000 dinara, dok će posle usvanjanja tih izmena biti minimalno 6.000 dinara, plus 3.000 regres, tako da će ove godine biti 9.000 dinara.

Prema njenim rečima, subvencija za mleko je bila fiksna sedam dinara po litri, dok će sada biti minimum deset dinara po litri.

„Ove godine će već biti 15 dinara po litri“, istakla je ministarka.

Predstavnik Udruženja proizvođaća mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić rekao je da domaća proizvodnja mleka mora da bude zaštićena i istakao da sve druge mere, ukoliko nema te zaštite, nemaju smisla.

On je naveo da je cena mleka u Srbiji drastično pala i da su se „sve subvencije i regresi istopili“.

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević rekao je da su poljoprivrednici u Srbiji osiromašeni zbog pogrešne poljoprivtredne politike koja je vođena u prethodnih 30 godina.

On je rekao da poljoprivrednici koji imaju deset do 15 krava ne bi trebalo da budu zaboravljeni, kao i da bi i tim ljudima trebalo da se da premija i omogući da opstanu na tržištu.

Poljoprivrednik Zoran Milićević rekao je da je ministarka Tanasković na sastancima sa poljoprivrednicima „jedno obećavala, a drugo radi“.

Govoreći o eAgraru, Milićević je naveo da pola neregistrovanih poljoprivrednika, neće moći ni da registruje poljoprivredno gazdinstvo i istakao da „od Kraljeva 100 kilometara nema ni puta, a ne signala“, kao i da neki poljoprivrednici nemaju ni običan telefon, a ne mobilni.

On je upitao ministarku da li je „došla da rešava probleme“.

Bivši ministar „Nedimović je ugasio poljoprivredu, a vi ste izgleda došli da zatvorite vrata i ugasite svetlo u poljoprivredi“, istakao je Milićević obraćajući se ministarki Tanasković.

Milićević je rekao da „Srbija uvozi meso i mesne prerađevine, mleko i mlečne proizvode koji su sumnjivog kvaliteta, a naše kvalitetno propada“.

Član Odbora i poslanik pokreta Dveri Milovan Jakovljević rekao je da je nekontolisani uvoz osnovni uzrok svih problema i da bi ga trebalo zaustaviti.

Samostalni poslanik Dejan Bulatović rekao je da nadležni u Ministarstvu poljoprivrede moraju da pomognu poljoprivrednicima koji drže jednu ili dve krave da dobiju subvencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari