Tanasković: Novim zakonom do boljeg sistema javnih nabavki

Ostavite komentar


  1. Na novi Zakon je stručni deo javnosti podneo oko 250 komentara koji su se najviše odnosili na pragove za primenu Zakona o javnim nabavkama. Besmisleno je da se tenderi ne objavljuju ako vrednost robe ne prelazi dvadeset hiljada evra sa pdv-om. Ako pragovi za objavu tendera ostanu ovako visoki novi Zakon će biti leglo korupcije.

  2. Da slažem se da su pragovi za primenu Zakona o javnim nabavkama visiki i da se otvaraju vrata korupcije. U EU imamo manji nivo korupcije i referenti nabavke ne zloupotrebljavaju svoj položaj prilikom nabavke dobara ali u Srbiji je korupcija na visokim nivou. Mora se prag zadržati na sadašnjem nivou od 500.000,00 dinara ili se sprema velika pljačka države.

  3. Neverovatno da se pragovi podižu višestruko pod parolom da se zakon usklađuje sa EU. Ponavljam pragovi se podižu za robu četiri puta a za radove deset puta, odnosno referent nabavke će nabavljati radove bez javne objave tendera u vrednosti svojih 120 prosečnih plata dakle bez kontrole javnosti i td…Strašno

  4. Ne mogu da verujem da će novi Zakon o javnim nabavkama da nas vrati u devedesete i u prvu deceniju dvehiljaditih kada se roba nabavljala bez tendera i nabavke su korišćene za lično bogaćenje određenih ljudi….
    Sada se podižu limiti za objavu tendera u cilju bogaćenja………

  5. У новом Закону је праг за радове 5.000.000,00 динара без ПДВ-а или 6.000.000,00 динара са ПДВ-ом, односно приближно 50.000,00 еура. Просечна плата у Републици Србији је 417 еура и замислите сада да референт набавке спроводи набавку радова у износу од 50.000,00 еура што износи око 120 његових плата, дакле треба да ради једну деценију да би зарадио овај износ, спроводи набавку радова без јавно објаве на Порталу јавних набавки и без комисије за јавну набавку. Потпуно је јасно да ће се тешко наћи референт који неће видети свој интерес у набавци. Е сада долази на ред поређење са Европском унијом где је просечна плата 1.500,00 еура и када се упореди са 120 просечних плата добије се 1.500,00 еур х 120 плата = 180.000,00 еура. Гарантујем да у Европској унији не постоји референт набаваке који набавља радове у износу од 180.000,00 еура без јавно објављене набавке и без комисије за спровођење јавне набавке.

  6. Zemljo Srbijo…usklađujete sa Unijom samo ono što Vam ide u prilog da uzmete i ovo malo što narod ima bez razmišljanja o našem mentalitetu, a šta je sa ostalim što nam je naloženo da se uskladi? A, nema interesa? Ili šta?

  7. Vrednost nabavki u 2017 godini za iznose do 5.000.000,00 dinara bez PDV-a je bio 360 milona evra.
    Novi zakon omogućava da se dobra u iznosu od 360 milona evra nabavljaju bez javnog tendera.

  8. Meni se čini da su pričali da preuzimamo neki Nordijski sistem….otkud sad Italijani u priči? I ti pragovi, čooooveče, ali će da se „kraducka“….

  9. Nije mi jasno zašto je problem da se javna nabaka dobara obavlja javno odnosno na transparetni način? Šta je problem objaviti tender javno?
    Očigledno da su upitanju lični interesi određene grupe ljudi.

  10. Ovo bi trebalo da bude naslov:
    „Novi zakon unapredjuje sistem legalne „krađe“ u javnim nabavkama“

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.