Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda danas će razmatrati četvrtu reviziju kreditnog stend baj aranžmana sa Srbijom, ukupne vrednosti 2,9 milijardi evra. Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik rekao je da su tehnički ispunjeni svi uslovi da Izvršni odbor odobri reviziju. Pozitivna ocena revizije omogućiće Srbiji da povuče novu ratu kredita od 380 miliona evra, ali prema ranijim najavama, Narodna banka Srbije planira da povuče polovinu tog iznosa.

Ministarka finansija Diana Dragutinović istakla je da je vlada ispunila sve uslove da se odobri četvrta revizija aranžmana sa MMF-om – usvajanje izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i preduzimanje mera koje će garantovati otpuštanje suvišnih državnih činovnika prema ranijem dogovoru sa Fondom.

Diana Dragutinović je rekla da je od oko 30.000 zaposlenih u republičkoj administraciji trebalo da bude otpušteno oko 10 odsto, odnosno oko 3.000, i da je do sada bez psola ostalo više od 2.000 činovnika. „Do kraja avgusta trebalo bi da bude otpušten preostali broj državnih činovnika koji su tehnološki višak“, rekla je ona. Dragutinovićeva je naglasila da će tokom sledeće posete MMF-a, u avgustu, biti razmatrano otpuštanje viška zaposlenih i u lokalnoj administraciji, koje je takođe dogovoreno sa Fondom.

Dogovor o četvrtoj reviziji kreditnog aranžmana Srbije s MMF-om postignut je tokom majske posete Misije Beogradu. Predstavnici Srbije i MMF su tokom dvonedeljnih razgovora dogovorili formulu rasta penzije i plata u javnom sektoru od aprila 2011. i isplatu 6,5 milijardi dinara jednokratne pomoći zaposlenima, penzionerima i siromašnima u ovoj godini. Misija MMF-a je odobrila i povećanje deficita srpskog budžeta sa ranije dogovorenih četiri odsto BDP-a na 4,8 odsto, odnosno oko 140 milijardi dinara, a ocenjeno je da će inflacija ostati u planiranom okviru od četiri do osam odsto u 2010. Prema rečima ministarke finansija usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti odloženo je do septembra. MMF je 15. maja prošle godine odobrio Srbiji kreditni stend baj aranžman od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, a Srbija je do sada povukla oko 1,3 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari