Tek za tri godine će se videti da li je prodaja RTB Bora uspeh

Ostavite komentar


  1. Sve je kid naprednjaka u buducnosti.
    Za tri godine ce se videti da li je not dobro prodat,za to vreme Oni. Su beznrizni.plate I penzije ce biti povecanje u January
    Kod naprednjaka nema nista danas vec je sve da dugim cekanjem a tu se svasta desava a blast kupuje Mir
    Zasto nije povecao penzije vec su ostale one umanjene da porezom a Taj visK se isplacuje kao razna.
    Pod razno moze da se navede hiljadu razloga I nebuloza.
    Sto je indikativno nikako da kazu koliko ce biti povecanje tudje nege I pimoci.do sada je uvek bilo na stetu invalida

  2. Preradjivali uvozni koncentrat dok su nasi rudari sedeli. Drugim recima radili sa 30 posto kapaciteta… Time se hvale da su prvi!? Ludilo…

  3. Za tri godine neće se videti ništa, a kamo li da je prodaja RTB Bora uspeh. Samo u rekonstrukciji topionici uloženo je iznad trista miliona evra, toliko je uloženo na rudnicima i flotacijama, a RT B Bor je poklonjen, a ne prodat za 350 miliona evra, otpisani dugovi od devetsto miliona evra i ostala nova dugovanja od milijardu evra, a Ziđin je otplatio dugovanja od 250 miliona evra. Prema tome, zvanično nikada neće se saznati da je RTB Bor loše prodat, već će kruže bajkolaži i hvalospevi gazde Srbije o više od uspešne prodaje, a što država gubi mnogo toga nije bitno za njih? Proizvodnja se svela samo na bakar i zlato, a da li su naši i ti proizvodi? Nisu, već samo idu iz naše zemlje, a mi će se zadovoljimo sa rudarskom rentom, porezima i platom koju primaju radnici i ništa više.

  4. Za dve do tri godine bice bolje. Prodje 7 godina, a mi u vecoj buli nego 2012. Napredna Srbija kada bi se salili.

  5. RTB BOR JE BIO CEO VEK, A SADA JE U SOSINOJ “MAGLI”?

    Očekivati da će većinski vlasnik RTB Bor, kineska kompanija Ziđin, do kraja godine konsolidovati proizvodnju i poslovanje kombinata bakra nije realno niti moguće.Za tri godine neće se videti ništa, a kamo li da je prodaja RTB Bora uspeh. Samo u rekonstrukciji topionici uloženo je iznad trista miliona evra, toliko je uloženo na rudnicima i flotacijama, a RT B Bor je poklonjen, a ne prodat za 350 miliona evra, otpisani dugovi od devetsto miliona evra i ostala nova dugovanja od milijardu evra, a Ziđin je otplatio dugovanja od 250 miliona evra. Prema tome, zvanično nikada neće se saznati da je RTB Bor loše prodat, već će kruže bajkolaži i hvalospevi gazde Srbije o više od uspešne prodaje, a što država gubi mnogo toga nije bitno za njih? Proizvodnja se svela samo na bakar i zlato, a da li su naši i ti proizvodi? Nisu, već samo idu iz naše zemlje, a mi će se zadovoljimo sa rudarskom rentom, porezima i platom koju primaju radnici i ništa više. Razlozi su: promašena izgradnja linije topljenja (fleš peć kapaciteta 80 kt bakra godišnje je jedina na svetu tako malog kapaciteta), Nedorečena tehničko – tehnološka rešenja (usklađivanje agregata iz starijih faza gradnje i novih, mali kapacitet za transport gasova, pa se Borani i Boranke guše od gasova). U Boru nije izgrađena nova topionica kako širio dezinformacije menadžment na čelu sa Spaskovskim, već je izgrađena fleš peć za topljenje bakronosne šarže i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ostali: konvertori, anodne peći sa pripadajućim halama i transportera, putevi, železnica sa lokomotivama, vagonima i cisternama, trafostanice kanalizacija, vodovodne i kompresori i mreže za vazduh, ogromna dva skladišta sirovina, mehanizacija i drugog su iz predhodnih razvojnih faza. Kineskim stručnjacima trebaće vremena da dovedu proizvodnju do projektovanih cifara, podignu tehnološko iskorišćenje bakra i energetsku efikasnost topionice. Na ruku im ide dobra cena bakra. Naša Vlada ništa nije uradila da se puste u pogon prerađivački kapaciteti (Livnica bakra i bakarnih legura, Prerada metala, F-ke bakarne žice i lak žice). Ovako prizvodnja bakra se svela na one iz 1938. godine, samo bakar i zlato, do duše to se i najviše kralo, broj zaposlenih, u RTB Bor, sa 24.000 pao je na 5000. To su naši (ne)uspesi, a dali Kinezi su za to zainteresovani, da ne veruje čovek.

  6. Očekivati da će većinski vlasnik RTB Bor, kineska kompanija Ziđin, do kraja godine konsolidovati proizvodnju i poslovanje kombinata bakra nije realno niti moguće. Za tri godine neće se videti ništa, a kamo li da je prodaja RTB Bora uspeh. Samo u rekonstrukciji topionici uloženo je iznad trista miliona evra, toliko je uloženo na rudnicima i flotacijama, a RTB Bor je poklonjen, a ne prodat za 350 miliona evra, otpisani dugovi od devetsto miliona evra i ostala nova dugovanja od milijardu evra, a Ziđin je otplatio dugovanja od 250 miliona evra. Prema tome, zvanično nikada neće se saznati da je RTB Bor loše prodat, već će kruže bajkolaži i hvalospevi gazde Srbije o više od uspešne prodaje, a što država gubi mnogo toga nije bitno za njih? Proizvodnja se svela samo na bakar i zlato, a da li su naši i ti proizvodi? Nisu, već samo idu iz naše zemlje, a mi će se zadovoljimo sa rudarskom rentom, porezima i platom koju primaju radnici i ništa više. Razlozi su: promašena izgradnja linije topljenja (fleš peć kapaciteta 80 kt bakra godišnje je jedina na svetu tako malog kapaciteta), Nedorečena tehničko – tehnološka rešenja (usklađivanje agregata iz starijih faza gradnje i novih, mali kapacitet za transport gasova, pa se Borani i Boranke guše od gasova). U Boru nije izgrađena nova topionica kako širio dezinformacije menadžment na čelu sa Spaskovskim, već je izgrađena fleš peć za topljenje bakronosne šarže i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ostali: konvertori, anodne peći sa pripadajućim halama i transportera, putevi, železnica sa lokomotivama, vagonima i cisternama, trafostanice kanalizacija, vodovodne i kompresori i mreže za vazduh, ogromna dva skladišta sirovina, mehanizacija i drugog su iz predhodnih razvojnih faza. Kineskim stručnjacima trebaće vremena da dovedu proizvodnju do projektovanih cifara, podignu tehnološko iskorišćenje bakra i energetsku efikasnost topionice. Na ruku im ide dobra cena bakra. Naša Vlada ništa nije uradila da se puste u pogon prerađivački kapaciteti (Livnica bakra i bakarnih legura, Prerada metala, F-ke bakarne žice i lak žice). Ovako prizvodnja bakra se svela na one iz 1938. godine, samo bakar i zlato, do duše to se i najviše kralo, broj zaposlenih, u RTB Bor, sa 24.000 pao je na 5000. To su naši (ne)uspesi, a dali Kinezi su za to zainteresovani, da ne veruje čovek.

  7. Prvi pasus, 90 milijardi dinara neto dobit, pa to je 800 miliona e.
    Mora da je greška. Proverite. 90 puta više nego godinu pre. Za godinu i po su mogli da vrate dug.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.