Tekstilac kupio građevinare 1Foto: FreeImages / Filippo Vicarelli

Novopazarska privatna kompanija „Eki teks“ novi je vlasnik imovine građevinskog preduzeća „Razvitak“.

Za nepunih milion evra ovo preduzeće koje se bavi trgovinom tekstilom na veliko postalo je vlasnik 11 objekata u krugu kompanije u Novom Pazaru (upravna zgrada, proizvodna hala, dva magacina, radionice, benzinska pumpa, baraka i sala za sastanke) veličine blizu tri hiljade kvadrata, 15 lokala u stambeno-poslovnom kompleksu „Jezero“ i devet kiosaka u centru grada, kao i više od četiri hektara građevinskog zemljišta u Novom Pazaru i Tutinu.

Imovina GP „Razvitak“ drugi put se našla na prodaji 3. oktobra. Prodajnu dokumentaciju otkupila su četiri zainteresovana kupca, među kojima je bio i grad Novi Pazar, ali je depozit od 49,1 miliona dinara položio samo „Eki teks“. Predstavnik te firme je bio i jedini na javnom nadmetanju i imovinu nekadašnjeg građevinskog preduzeća kupio po početnoj ceni, koja je bila upola niža od procenjene vrednosti.

Prodata imovina nije dovoljna da pokrije sva dugovanja GP „Razvitak“ prema poveriocima, koja su veća od 165 miliona dinara. Ovo preduzeće je privatizovano pre deset godina i radnici su postali vlasnici 71,5 odsto kapitala. Privatizacija im nije donela boljitak. Posla je bilo sve manje, dugovanja su počela da se gomilaju, a 150 zaposlenih godinama čekaju svoje zarade. Preduzeće je otišlo u stečaj 2012. godine. U januaru prošle godine prodato je 3,7 hektara građevinskog zemljišta ove kompanije u naselju Dugalića brdo u Novom Pazaru. Vlasnik zemljišta postalo je privatno preduzeće za proizvodnju nameštaja iz ovog grada za 104,2 miliona dinara, iako je procenjena vrednost bila duplo veća.

Prema podacima Agencije za privredne registre novi vlasnik preostale imovine GP „Razvitak“, „Eko teks“, osnovan je 2011 godine, ima četiri zaposlena i uspešno posluje. Prošle godine ostvario je dobit od 2,9 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari