Kompanija Telenor u Srbiji objavila je da se protivi odlaganju uvođenje usluge prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji za više od godinu dana jer je to u suprotnosti sa regulativom i produžava monopol državnog operatera.

„Takva odluka doprinela bi da strani investitori vide poslovno okruženje u Srbiji kao neizvesno i nesigurno, i nanela direktnu štetu poslovanju Telenora kao jednog od operatora fiksne telefonije u Srbiji“, kazao je generalni direktor Telenora u Srbiji Uve Fredhajm. On je dodao da je prenosivost broja usluga koja bi dodatno liberalizovala tržište fiksne telefonije i ojačala konkurentnost, od čega najviše koristi uvek imaju korisnici. „Prenosivost broja u fiksnoj telefoniji postoji već godinama u EU“ rekao je Fredhajm i podsetio da Zakon o elektronskim komunikacijama obavezuje operatore javno dostupnih telefonskih usluga da omoguće svojim korisnicama prenos broja kod drugog operatora.

Predlogom Ratela zadovoljan je Telekom Srbija koji će umesto u decembru prošle godine, kada je to bilo predviđeno pravilnikom, sada moći da započne faznu realizaciju tog zadatka od 1. oktobra ove godine, a da je završi do 31. marta 2014. godine. U toj kompaniji kažu da su pokrenuli sve potrebne aktivnosti kako bi obezbedila tehničke uslove, ali da su se u toku procesa „pojavili složeni administrativni i tehnički zahtevi“ koji su taj posao doveli u potanje.

U Srbiji, pored Telekoma, usluge fiksne telefonije pružaju još tri kompanije – SBB, Telenor i Orion telekom, ali u masovnije širenje posla ne mogu dsa uđu pre nego što se obezbedi prenosivost broja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari