Temperatura na poslu do 20°C, umesto lifta idite peške: Mere štednje Ministarstva i svakodnevni život ljudi u Srbiji ove zime 1Foto: Mihajlo Marković

Predlozi Ministarstva rudarstva i energetike za uštedu električne energije uoči početka jeseni odnose se na državnu upravu, ali i javna i privatna preduzeća, kao i domaćinstva. Izdvajamo mere koje će najviše uticati na život jednog običnog čoveka u našoj zemlji.

Ministarstvo je iznelo niz predloga i preporuka za uštedu energije. Neki su već poznati stanovništvu Srbije, ali postoje i oni koje neki možda nisu ni znali.

Dakle, kada je reč o štednji struje u kući ili stanu niz je stavki koje Ministarstvo preporučuje građanima Srbije. Za početak, koristite bojler za pripremu tople vode samo kada je potrebna (dakle neka vam ne stoji upaljen ceo dan), a termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrevanja do 60°C.

Postavite temperaturu frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C, u toku dana koristiti sunce što više za osvetljenje, kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustite roletne i navucite zavese. Ministarstvo savetuje  da nikako ne pokrivate grejne elemente.

Iako logično, Ministarstvo je građane Srbije podsetilo da mašinu za sudove i veš ne pale poluprazne, kao i da ograniče upotrenu sušilica za veš. Preporuka je i da se, kada god može, veš pere na nižpoj temperaturi.

Za one koji kuvaju, saveti su sledeći – kuvajte u zatvorenoj šerpi, ni manjoj ni većoj od grejne površine ringle. Ako smanjite temperaturu čim voda proključa uštedećete čak 60 odsto električne energije. Ukolik nemate ekspres lonac, ne bi bilo zgoreg da ga nabavite, jer se u njemu vreme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta. Što manje otvarajte rernu ako nešto pečete i isključite je 10 minuta pre kraja pečenja.

Kada je reč  o preporukama vezanim za rasvetu i čuvenom“gasi svetlo“ one su nam možda i najpoznatije: gasiti svetla u sobama u kojima se ne boravi; velike uštede mogu se ostvariti zamenom običnih sijalica sa užarenim vlaknom LED metal-halogenim sijalicama. Ove sijalice troše i do 10 puta manje energije od običnih; isključiti računar nakon završetka rada na njemu; isključiti punjače baterija iz utičnica; zameniti stare sijalice LED sijalicama; redovno menjati filtere na grejnim uređajima; isključiti dekorativnu rasvetu na stambenim zgradama i porodičnim kućama.

Što se tiče temperatura koje Ministarvsto preporučuje u zatvorenom prostoru, one se kreću od 18 stepeni Celzijusa za prostorije u kojima spavamo i 20/21 za ostatak stana ili kuće. Ukoliko tokom dana ne boravite duži period u nekoj prostoriji temperaturu možete smanjiti na 16 stepeni, a ako idete na putovanje i slično dovoljno je i – 10.

Ministarstvo preporučuje i da obratite pažnju prilikom kupovine uređaja kada treba obratiti pažnju na energetske oznake.

Međutim, neće samo stanovnici Srbije, ukoliko budu pratili preporuke ministarstva primetiti promene u sopstvenim domovima. U firmama, a naročito javnim preduzećima predloženo je da se maksimalno koristi dnevno svetlo, kao i da se radne površine postave tako optimalno koriste dnevnu svetlost.

Zaposlenima će biti preporučeno i da koriste stepenice umesto lifta, a javna rasveta na ulicama bi mogla biti smanjena za 33 odsto. Preporuka je i da prostorije javnih preduzeća nemaju  temperaturu višu od 20 stepeni C – sa izuzetkom bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola.

Ljubiteljima TV programa RTS-a će takođe biti servirano nekoliko promena – preporuka Ministarstva rudarstva i energetike Javnom servisu je da emituje promotivne spotove iz blasti enegetske efikasnsti i racionalne upotrebe energije, a u terminima povećane gledanosti medijskih programa obezbedi učešće stručnjaka koji će korisnim savetima i informacijama uticati na podizanje svesti građana o potrebi energetske tranzicije – prelaska sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari