Temu i Šejn na udaru američke komisije za bezbednost potrošača 1Foto: Shutterstock/Tada Images

Kineski e-komerc giganti Šejn i Temu mogli bi da se nađu pod istragom u Sjedinjenim Američkim Državama zbog prodaje „smrtonosnih proizvoda za bebe i decu“, piše CNN.

Dva predstavnika Komisije za bezbednost potrošačkih proizvoda SAD u otvorenom pismu pozvali su osoblje komisije da provere kako su ove dve kompanije usklađene sa regulativom o zaštiti potrošača SAD.

Oni su ukazali na „medijske izveštaje“ da se opasni proizvodi za decu mogu lako naći na internet sajtovima, i istakli da žele „da se bolje upoznaju sa tim firmama, posebno sa njihovim fokusom na jeftine direktne isporuke kupcima“.

Komisiju posebno zanima način na koji kompanije koriste pravilo „minmis“, koje pošiljke jeftinije od 800 dolara izuzimaju od carina. Većina proizvoda na Šejnu i Temuu su jeftini.

„S obzirom na to da Komisija postavlja prioritete za sledeću godinu, očekujemo da će osoblje ispitati kontrole kvaliteta i bezbednosti ovih kompanija, odnose sa prodavcima-trećim stranama i potrošačima“, napisali su članovi Komisije.

Šejn je uizjavu za CNN istakao da je bezbednost potrošača vrhunski prioritet i da investiraju milione dolara u jačanje programa za usklađivanje sa propisima.

Temu je poručio d aočekuje da prodavci na njegovoj platformi poštuju sve zakone i propise, uključujući one koji se tiču javna bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari