Nova autobuska stanica: Za staničnu zgradu raspisan tender vredan 48 miliona evra 1foto Miroslav Dragojević Danas

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je javni poziv za izgradnju stanične zgrade na novoj autobuskoj stanici u bloku 42 na Novom Beogradu, čija je procenjena vrednost radova 5,6 milijardi dinara (oko 48 miliona evra), objavila je danas Nova ekonomija.

Zainteresovane firme za izgradnju tog objekta mogu poslati ponude do 22. novembra.

Direkcija je na Portalu javnih nabavki objavila tender pod nazivom „Izvođenje radova na izgradnji Autobuskog terminala u bloku 42 u Novom Beogradu – II faza“, što podrazumeva gradnju objekta autobuske stanice.

Podseća se da je u Beogradu je 27. septembra u novobeogradskom Bloku 42, na mestu gde je nekada bila „Buvlja pijaca“, otvorena nova autobuska stanica, a 29. septembra organizovani su prvi polasci sa nove stanice.

Nova autobuska stanica još nije završena, a putnici koriste privremeni objekat stanične zgrade sa osnovnim sadržajima – aneks od 1.200 metara kvadratnih koji je navodno „osposobljen za nesmetano funkcionisanje stanice“.

Precizirano je da je izgradnja kompleksa autobuske stanice BAS podeljena na tri faze, od kojih je prva podrazumevala izgradnju staničnog platoa, druga se odnosi na izgradnju objekta autobuske stanice BAS, a treća faza obuhvata stanični trg i internu saobraćajnicu.

Planirano je, kako piše u dokumentaciji objavljenoj na Portalu javnih nabavki, da objekat stanice bude pravougaonog oblika u vidu razvučenog ćiriličnog slova P, da ima suteren, prizemlje, prvi sprat i povučeni sprat.

„Glavni ulaz i dominantni pešački pristupi i pristupi za automobile biće iz pravca ulice Antifašističke borbe, odakle se očekuje najveći priliv putnika. Na suprotnoj strani planirani su ulazi i izlazi na stanični peronski plato“, piše Nova ekonomija.

Ugovorom o zajedničkoj izgradnji nove autobuske stanice BAS iz 2017. godine, BAS je određen za finansijera projekta, a Grad Beograd za investitora.

Kako se podseća, gradnja perona i parkinga je počela 2020. godine, a odlaganje rokova je značilo i probijanje prvobitnog budžeta.

Ove i naredne godine Beogradu treba da bude preneto 2,4 milijardi dinara (oko 20 miliona evra) iz republičkog budžeta za završetak stanice, pri čemu će polovina biti isplaćena Gradu za izvođenje radova u 2024. godini, a druga polovina planirana je za 2025. godinu.

Iz ovih sredstava će se namirivati troškovi koji nastanu u okviru druge faze gradnje kompleksa, navedeno je na sajtu Nove ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari