Stigla samo jedna ponuda za posao veći od milijardu evra: Ko će voziti Beograđane sledećih 10 godina 1FoNet/Marko Dragoslavić

Konzorcijum Bg Bus Prevoz je jedini ponuđač na tenderu grada Beograda za izbor novog privatnog partnera u javnom prevozu, čiji autobusi bi trebalo da prevoze putnike na 84 linije, objavio je danas BIRN.

Kako je pokazalo jutrošnje otvaranje ponuda, konzorcijum koji vode kompanije Bg Bus Prevoz i C&LC Group, čiji su vlasnici povezani sa Zvonkom Veselinovićem, jedini je ponuđač na tenderu za izbor novog privatnog partnera u javnom prevozu Beograda, vrednom više od milijardu evra.

Odluku o izboru novog privatnog partnera donosi Sekretarijat za javni prevoz, a ugovor bi grad i privatni partner trebalo da potpišu pošto saglasnost na konačni nacrt ugovora da Skupština Beograda.

U ranijem tekstu BIRN o izmenama u gradskom prevozu navedeno je da su Bg Bus Prevoz i C&LC Group, koje vode otac i sin Milorad i Predrag Lovrić, sarađivali i dalje sarađuju sa Veselinovićevim firmama.

U tom konzorcijumu najveći broj autobusa ima kompanija C&LC Group, koja trenutno saobraća na liniji 511, od Sremčice do Beograda na vodi.

Ta firma postala je poznata široj javnosti posle nekoliko incidenata sa vozilima – paljenje vozila, otpadanje vrata sa autobusa. Građani su na teritoriji Sremčice dva puta i protestovali zbog, kako su navodili, nebezbednih uslova prevoza njihovim autobusima.

C&LC je do sada na beogradskim ulicama imao 31 autobus, a ukoliko grad sklopi posao sa novim konzorcijumom, firma C&LC Group će postati privatni prevoznik sa gotovo najviše autobusa na ulicama Beograda – 70 vozila.

Grad Beograd je početkom jula raspisao tender za izbor novog privatnog partnera koji bi trebalo da prevozi putnike na 84 linije na Zvezdari, Voždovcu, Čukarici i Savskom vencu.

Prvobitni rok za prijave je bio 26. avgust, ali je na zahtev privatnih prevoznika produžen do 5. septembra. Osnovni uslov za učešće na novom tenderu bio je da prevoznik koji konkuriše raspolaže sa 497 autobusa, od kojih je oko 200 potpuno novo.

Upravo sa toliko solo i zglobnih autobusa, kao i minibuseva prijavio se na konkurs novi konzorcijum Bg Bus Prevoz, navodi BIRN.

Sagovornici BIRN kažu da za njih nije iznenađenje to što je na tenderu konkurisao samo jedan konzorcijum i to baš Bg Bus Prevoz, s obzirom na to da retko koji privatnik ima baš 497 vozila za javni prevoz i mogućnost da, za tako kratko vreme, koliko je trajao konkurs, obezbedi oko 40 odsto novih vozila.

Kako je BIRN prethodno objavio, više prevoznika, koji su tražili da ostanu anonimni zbog straha za bezbednost, reklo je da su osobe bliske sistemu gradske vlasti tražile od beogradskih prevoznika da plate nadoknadu u kešu u iznosu između 15.000 i 30.000 evra po autobusu, za učešće na ovom tenderu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari