U Poslovnom centru u Novom Sadu, NIS je juče po drugi put organizovao javnu izložbu ličnih zaštitnih sredstava kojoj su, pored rukovodilaca i zaposlenih, prisustvovali i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave za vanredne situacije, pokrajinskih institucija, više instituta i obrazovnih ustanova iz oblasti zaštite na radu.


Na štandovima je bila izložena oprema domaćih firmi koje su se javile na otvoren tender NIS-a. Ukupno je bilo desetak ponuđača, od kojih su većina proizvođači tih sredstava, a u pitanju je nabavka čija vrednost za tri godine dostiže cifru od oko 260 miliona dinara. Novinu u modelu nabavke predstavlja novi koncept koji je usvojen nakon realizacije pilot-projekta „Skladište-prodavnica LZS“ u Bloku perada. Suština projekta je da se na tender prijavljuju konzorcijumi firmi koje se bave proizvodnjom i distribucijom ličnih štitnih sredstava i da konzorcijum sam upravlja zalihama ovih sredstava za NIS. To je svetska praksa koja je dala pozitivne rezultate i koju NIS od sada primenjuje. Interno istraživanje je takođe pokazalo da sistem nabavke treba da bude unapređen i da lična zaštitna sredstva, kao poslednje sredstvo zaštite, moraju biti ne samo visokog kvaliteta, već i dostupna u svakom trenutku.

„Ugovor sa izabranim konzorcijumom se sklapa na tri godine sa definisanim kvalitetom usluge. Za to vreme dobavljač je dužan da na raspolaganju uvek ima određeni minimum zaliha ugovorene robe, a da NIS može po iskazanoj potrebi da tu robu preuzme. Ovakav model učvršćuje partnerske odnose i predstavlja održivu osnovu za razvoj poslovanja. NIS dobija visok nivo usluge i robe kroz trajno obezbeđeni lager, a prodavac direktan pristup velikom kupcu. Na ovaj način u Bloku prerada ostvarena je ušteda u prvoj godini projekta u iznosu od 3,95 miliona dinara. Anketom među zaposlenima takođe je utvrđeno da je ovaj novi način efikasniji. Zbog toga je odlučeno da se i za druge Blokove nabavka sprovede na isti način – izjavio je Dmitrij Mirsaitov, direktor Funkcije za materijalno tehničku i servisnu podršku i kapitalne projekte.

Nakon ovakvog transparentnog pregleda svih ponuda izlagača, tenderska komisija NIS-a odlučiće o izboru najpovoljnijeg dobavljača za lična zaštitna sredstava za naredni period. U okviru izložbe juče je predstavljena i analiza pomenutog pilot projekta u Bloku prerada i prisutni su upoznati sa rezultatima u oblasti bezbednosti na radu, zdravlja i zaštite životne sredine.

Sve manje povreda na radu

Uspešna primena preventivnih mera u NIS-u doprinela je da se broj povreda na radu i svih vrsta incidenata značajno smanjuje iz godine u godinu. U poređenju sa prošlom godinom , u prva tri kvartala ove godine smanjen je broj povreda sa 142 na 73, požara sa 47 na 29, a ekoloških akcidenata sa 108 na 55.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari