Tender za izradu dokumentacije treće linije metroa: Vrednost skoro tri milijarde dinara 1Foto: Pixabay/Arnerichter1975

Javno-komunalno preduzeće „Beogradski metro i voz“ raspisalo je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za studiju opravdanosti, idejni projekat i Studiju uticaja na životnu sredinu za liniju 3 beogradskog metroa u vrednosti od 2,95 milijardi dinara, objavila je danas Nova ekonomija.

Naručilac traži da se projektuju produžetak linije (na primer, do aerodroma), ali i dodatna ukrštanja sa linijama 1 i 2, radi lakšeg presedanja putnika.

Za sada definisani pravci razvoja šinskih sistema u Beogradu podrazumevaju tri linije beogradskog metroa.

Precizirano je da linija 1 povezuje Makiš sa Mirijevom, a linija 2 povezuje istočni i zapadni deo Beograda, počev od Mirijeva, gde se povezuje sa linijom 1, preko istorijskog dela grada do Novog Beograda, Zemuna i Bežanije.

Dokumentacija treba da ponudi rešenja za povezivanje sa linjom 2 u zajedničkom depou Bežanija, produžetke linija za aerodrom Nikola Tesla, Kumodraž u pravcu budućeg BIO4 kampusa kod Farmaceutskog fakulteta i od Banjice do naselja Kanarevo brdo, Miljakovac i Rakovica.

„Onaj ko bude projektovao trasu linije 3 metroa, moraće da vodi računa o tome da šinsko vozilo koje bude saobraćalo po trasi mora da ima karakteristike kao i ona za 1 i 2 liniju, da trasa bude sa dva koloseka, a da projektna brzina kretanja metroa bude 80 kilometara na sat“, piše na sajtu.

Podsetili su da je konceputalno rešenje, koje je izradila franucuska kompanija „Egis Rail“ odobreno u martu 2021. godine od strane Tehničke komisije Grada Beograda i time je usvojeno rešenje trase linije 3 da spaja Novi Beograd i Banjicu, dužine 20,8 kilometara sa 22 stanice, a gde bi ukrštanje linije 3 sa linijom 1 bilo na Trgu republike, a sa linijom 2 na stanicama Manjež i Arena.

Projektno-tehničkom dokumentacijom traži se i povezivanje linije 3 metroa sa BG vozom na železničkim stanicama Novi Beograd (Ulica Antifašističke borbe) i Vukov spomenik.

Takođe, u planu je i produženje linije 3, kao i njena tehnička i funkcionalna povezanost sa linijom 2 u zoni Bežanijskog groblja i zajedničkim depoom.

„Izradom idejnih projekata za linije 1 i 2 metroa u Beogradu došlo do promena trase linije 2 i do saznanja o prostornim ograničavajućim uslovima za vođenje trase linije 3 u centru grada, pa se kao posledica nameće potreba da se preispita planskim dokumentom predviđena trasa linije 3 i da se istraže druge opcije vođenja trase“, piše u dokumentaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari