Aerodrom „Nikola Tesla“ imaće ove godine četiri puta veći profit nego 2007. godine, najavio je generalni direktor tog javnog preduzeća Bojan Krišto i dodao da će tender za operatera koji će upravljati postojećim teretnim (kargo) centrom na aerodromu biti raspisan u septembru ili oktobru.

Aerodrom „Nikola Tesla“ imaće ove godine četiri puta veći profit nego 2007. godine, najavio je generalni direktor tog javnog preduzeća Bojan Krišto i dodao da će tender za operatera koji će upravljati postojećim teretnim (kargo) centrom na aerodromu biti raspisan u septembru ili oktobru. Prema njegovim rečima, trenutno se koristi oko 40 odsto kapaciteta kargo terminala, a od novog operatera se očekuje da predloži šta bi od novih sadržaja trebalo da se izgradi za dalji razvoj i povećanje prometa robe. „Do početka septembra biće završena studija koja će reći da li kargo centar ostvaruje profit i omogućiti da se poslovanje aerodroma podeli po profitnim celinama na teretni saobraćaj, putnički, opštu avijaciju za privatne avione i neavijatičarski deo“, naveo je Krišto. Profit beogradskog aerodroma u ovoj godini će četiri puta nadmašiti prošlogodišnjih 360 miliona dinara, zahvaljujući povećanju prihoda posle reorganizacije, i smanjenju broja zaposlenih i troškova. „U narednih šest do sedam meseci očekuje se raspisivanje konkursa za privatizacionog savetnika“, najavio je generalni direktor Aerodroma. Dodao je da će savetnik u roku od šest do 18 meseci pripremiti privatizaciju. Zatim se očekuje inicijalna javna ponuda, odnosno prvo pojavljivanje akcija Aerodroma „Nikola Tesla“ na berzi.
„Akcije će biti hit na berzi, zato što će profit preduzeća iz godine u godinu rasti, delom angažovanjem poslovodstva, delom zbog porasta broja putnika“, ocenio je Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari