U Privrednom društvu Termoelentrane-kopovi Kostolac juče je pušten u rad novi sistem za prikupljanje, transport i odlaganje pepela i šljake gustom hidromešavinom. Ugovor sa nemačkim konzorcijumom Dobersek- Meler o izgradnji novog sistema potpisan je pre nepune tri godine, a sredstva u iznosu od 35 miliona evra za realizaciju ove investicije koja će u potpunosti sprečiti razvejavanje pepela sa deponije obezbeđena su iz kredita i sopstvenih izvora Elektroprivrede Srbije.

Svečanosti su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar za rudarstvo i energetiku Petar Škundrić i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

– Iako Oliver Dulić i ja imamo sličan slogan u delovanju, „Očistimo Srbiju“, u svakom slučaju veoma mi je drago što se danas nalazimo ovde gde možemo nešto da uradimo ne očekujući pritom da zbog toga dobijemo neke glasove na izborima ili da je u pitanju neka predizborna kampanja, već da zaista pustimo u pogon projekat koji je završen. Velika je stvar što je i država počela da sistemski rešava pitanje zaštite životne sredine jer obično je u svim vladama ministarstvo ekologije nekad postojalo, nekad nije, bilo u okrilju drugog, trećeg ministarstva jer je taj problem uvek smatran problemom nižeg značaja u odnosu na možda neke veće društvene ili političke probleme koje smo kao država i narod imali. Svima nama definitivno se nameće jedno jedino pitanje, a to je da vidimo gde je kraj eksploatisanja prirode na štetu budućnosti ove planete i svih njenih građana pojedinačno. Zato je veoma važno da država i javna preduzeća poštuju pre svega pravo ljudi i dece da imaju budućnost u zdravoj životnoj sredini – naglasio je između ostalog Dačić.

Na svečanosti u Kostolcu Albin Doberšek, direktor nemačke kompanije Dobersek, jedne od izvođača radova na ovom projektu, uručio je na poklon Domu zdravlja Kostolac ključeve automobila.

Još nema zahteva za korekciju cena

Ministar Škundrić nije juče mogao da potvrdi da li će do kraja godine poskupeti struja i gas, jer će, kako je istakao, Vlada Srbije to razmatrati kada javna preduzeća budu podnela takve zahteve. „Politika cena struje i gasa vodi se u okviru instrumenata makroekonomske politike Srbije“, rekao je Škundrić. Kako je istakao, to znači da će se promena cena struje i gasa razmatrati onog trenutka kada inicijativu za to Vladi Srbije podnesu javna preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari