Do 31. decembra minule godine, sporazum o raskidu radnog odnosa potpisalo je oko 1.100 radnika Zastave. Oni su napustili fabriku uz odgovarajuće otpremnine i druge stimulativne mere ponuđene socijalnim programom, a najviše njih (oko 80 odsto) opredelilo se za državni dokup do pet godina staža, uz novčane nadoknade od po šest bruto plata i mesečne prinadležnosti od 60 odsto prosečne republičke zarade do sticanja jednog od uslova za penzionisanje.

Podsetimo da je u novembarskom izjašnjavanju zaposlenih, dobrovoljni odlazak iz Zastave najavilo 1.269 radnika, ispostavilo se, međutim, da se oko 170 radnika u međuvremenu predomislilo i odlučilo da se oproba u kompaniji Fijat automobili Srbija ili nekoj od firmi-kooperanata. Fijatovo testiranje Zastavinih radnika startovaće 12. januara, i trajaće do 26. februara. Nakon toga biće određeno 1.000 radnika koji će većtokom prvog kvartala biti angažovani u novoj kompaniji u kojoj bi posao trebalo da dobije oko 2.400 radnika.

U Direkciji za kadrovske i društvene poslove Grupe Zastava vozila kažu da su zaposlenima u Fabrici automobila većposlati pozivi za predstojeće testiranje. „Od 12. januara do kraja naredne nedelje biće testirana prva grupa od 252 Zastavina radnika. Struktura te grupe je mešovita, što znači da osim proizvodnih radnika, ima i zaposlenih u administraciji i režiji, kao i rukovodilaca. Testiranje će trajati do kraja februara, posle čega će Fijat preuzeti prvih 1.000 Zastavinih radnika“, kaže za Danas direktor Zastavine Direkcije za kadrovske i društvene poslove Todor Rakočević.

U poslovodstvu Grupe Zastave vozila, ali i u krugovima bliskim menadžmentu Fijata niko nije mogao da potvrdi informaciju pojedinih medija, prema kojoj će potpredsednik Fijata Alfredo Altavila i generalni menadžer kompanije Fijat automobili Srbija Đovani de Filipis krajem ove nedelje, tačnije 10. januara, u Vladi Srbije predstaviti ovogodišnje Fijatove planove u Kragujevcu. U Zastavi s tim u vezi kažu da nisu obavešteni o dolasku predstavnika Fijata, ali da zvaničnu informaciju o tome očekuju početkom naredne sedmice. U Fijatu podsećaju da ta kompanija i njena centrala i službe u Italiji počinju da rade u pondeljak, 12. januara, a da se dolazak menadžera te kompanije u Srbiju očekuje 13. januara.

Menadžeri Fijata uskoro u Vladi Srbije

U Ministarstvu ekonomije Danasu je potvrđeno da je izvesno da će Fijatovo testiranje Zastavinih radnika početi 12. januara, a da za sada nema zvaničnih najava da će neko iz top menadžmenta Fijata narednih dana doći u Srbiju. U Ministarstvu, međutim, ne isključuju mogućnost dolaska menadžera Fijata u Beograd i Kragujevac do sredine januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari