Tim Božidara Đelića u Lazardu izabran za najboljeg finansijskog savetnika u centralnoj i istočnoj Evropi 1Foto: Promo

Tim Božidara Đelića u Lazard-u, kompaniji za finansijsko savetovanje, izabran je za najboljeg finansijskog savetnika u centralnoj i istočnoj Evropi.

“Ovo priznanje žirija Juromanija (Euromoney) prepoznaje Lazardovu nepokolebljivu posvećenost izvrsnosti u našem radu. Zahvaljujemo našim klijentima na poverenju”, kazao je izvršni Direktor za centralnu i istočnu Evropu u Lazard-u Božidar Đelić.

U 2023 g. tržište spajanja i preuzimanja preduzeća u centralnoj i istočnoj Evropi se dobro održalo, sa ukupnim obimom transakcija u iznosu od 30 milijardi dolara prema Dealogic, naveo je Juromani, prenosi N1.

Lazard, najbolji finansijski savetnik u centralnoj i istočnoj Evropi, učestvovao je u mnogim od najvažnijih transakcija u regionu, dodaje se u tekstu.

„Kao dugoročni savetnici ukrajinskog Naftogaza pomogli su u restruktuiranju njegovih 760 miliona dolara dugova prošle godine. Božidar Đelić, bivši ministar finansija Srbije, izvršni direktor za Centralnu i Istočnu Evropu u Lazardu, ranije je vodio ukrajinsku filijalu Crédit Agricole i poznata je ličnost u Ukrajini. Lazard je tokom perioda koji pokriva nagrada radio na velikom broju tržišta u regionu. U Poljskoj, su, na primer, savetovali na kupovini učešća od 30 odsto u infrastrukturnoj telekomunikacijskoj kompaniji OnTower francuskog Iliad od strane španske kompanije Cellnex“, navodi se u tekstu.

Tim Božidara Đelića u Lazardu izabran za najboljeg finansijskog savetnika u centralnoj i istočnoj Evropi 2
foto privatna arhiva

Dodaje se da su savetovali i na kupovini 49 odsto kapitala vrednih 315 miliona dolara u kompaniji Ciech u
vlasništu Kulczyk Investments. Bili su i savetnici saudijske telekomunikacione kompanije Tawal na kupovini tornjeva vrednih €1,22 milijardu dolara United Group u jugoistočnoj Evropi.

„Velike transakcije ne zavise samo od kompanija van regiona koje kupuju firme u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Đelić ukazuje na sve veći broj transakcija, gde firme iz centralne i istočne Evrope kupuju firme u Zapadnoj Evropi. U 2023. godini u slučaju jedne od najvećih takvih transakcija Lazard je savetovao posrnuli francuski trgovinski lanac Casino tokom njegove prodaje EP Global Commerce koju kontroliše češki milijarder Danijel Kretinski“, navodi Juromani.

Odvojeno je Lazard savetovao Xallas Electricidad Aleocianes na prodaji španskih hidrocenntrala češkom proizvođaču Energo Pro.

Lazard je je savetovao i hrvatsku trgovinsku firmu Fortenova na promeni njene vlasničke strukture, u vezi sa sa značajnim manjinskim vlasništvom ruske banke Sberbank, kroz prodaju najvećem nesankcionisanom akcionaru Open Pass.

„Transkacija je bila veoma složena, ali je uspešno zaključena devetog jula“, navodi Juromani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari