Na račune 12 članica konzorcijuma vlasnika slovenačkog trgovinskog lanca Merkator juče je leglo 172 miliona evra, koliko je za njihovih 53,12 odsto udela u tom lancu platila hrvatska kompanija Agrokor, saopštila je u ime tog konzorcijuma Pivara Laško, a potvrdio i sam Agrokor, koji je obavezan da objavi ponudu za preuzimanje i svih preostalih akcija Merkatora.

„Kupovinom većinskog udela Poslovnog sistema Merkator od strane Agrokora stvoren je najveći poslovni sistem u zemljama u tranziciji“, saopštio je vlasnik Agrokora Ivica Todorić, a preneli su mediji u obe države. Nova kompanija će imati oko 60.000 zaposlenih, mrežu od 3.500 trgovina u devet država, a njen procenjeni godišnji prihod trebalo bi da iznosi oko sedam milijardi evra.

Todorićevi dugogodišnji pokušaji da kupi Merkator najzad su urodili plodom. Iako je cena po kojoj je dobio akciju Merkatora pala od prvobitne ponude od 221 evra za akciju na plaćenih 86 evra za akciju, Todorić će za 100-postotno vlasništvo izbrojati lepa 544 miliona evra. Ako se u sumu uključi i reprogram dugova Merkatora bankama od milijardu evra, transakcija iznosi i celih 1,3 milijarde.

„Ukupna vrednost transakcije iznosi 544 miliona evra od čega je 324 miliona namenjeno za dobijanje 100-postotnog vlasništva, 200 miliona za smanjivanje finansijskih obaveza Merkatora, a 20 miliona za operativno finansiranje tekućeg poslovanja Merkatora“, saopštio je Agrokor.

Hrvatski berzanski analitičari su ovu transakciju komentarisali kao najzad jednu dobru vest za celu hrvatsku privredu i „dalje širenje domaće industrije u Sloveniji, ali i drugim zemljama regije u kojima je Merkaot jak“. Svetski mediji su vest zabeležili kao dobar test za spremnost Slovenije da privatizuje državnu imovinu. A slovenačka javnost i slovenački političari su na transakciju koja se nije dala izbeći zbog teškog stanja kako Merkatora tako i poslovnih banaka njegovih ključnih vlasnika (NLB i NKDM) – reagovali manje-više tužno: u anketi dnevnog lista Delo 65 odsto građana Slovenije smatra da je Merkator trebalo da ostane u slovenačkim rukama pre svega zato da slovenački dobavljači ne bi dopali u preteranu zavisnost od najbližeg suseda. Dve nedelje pred parlamentarne izbore slovenačke političke stranke su uglavnom reagovale u skladu sa ovim raspoloženjem slovenačkog javnog mnjenja izražavajući, bilo ovako ili onako obrazloženu, rezervu, bilo direktno protivljenje ovoj prodaji. Tako je nekadašnji prvi čovek Merkatora i sadašnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković još u četvrtak gajio nadu da Agrokor neće moći da plati ugovorenu sumu i obećavao da će u tom slučaju, i ako se posle izbora on za to bude pitao, takva prodaja biti sprečena. Na pitanje zašto je nije sprečila Vlada Slovenije koju je vodila njegova stranka Pozitivna Slovenija, Janković je rekao da su „u toj vladi bili takvi neoliberali da bi i državu prodali samo da se to može“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari