Tojota, Mazda, Honda priznale varanje pri testiranju novih modela automobila 1EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Predsednik Tojote Akio Tojoda duboko se danas poklonio pred novinarima i izvinio zbog masovnog varanja na testovima za sertifikaciju – dobijanje odobrenja za proizvodnju sedam novih modela vozila, od kojih su tri odmah povučena iz proizvodnje.

Opsežno neispravno testiranje tog najvećeg japanskog proizvođača automobila uključivalo je upotrebu neadekvatnih ili zastarelih podataka u testovima sudara i netačno testiranje naduvavanja vazdušnih jastuka i oštećenja zadnjih sedišta u sudarima.

Takođe je utvrđeno da su bili falsifikovani testovi snage motora.

Tojota Motor Corp, sa sedištem u gradu Tojoti, u centralnom Japanu, obustavila je proizvodnju u Japanu modela „Corolla Fielder“, „Corolla Akio“ i „Yaris Cross“.

Kompanija je saopštila da prekršaji pri testiranju nemaju veze s vozilima koja su već na putevima.

„Iskreno se izvinjavamo“, rekao je Tojoda, duboko se naklonivši na konferenciji za novinare u Tokiju.

Istraga japanske vlade o Tojoti počela je u januaru.

Takođe u ponedeljak, japanski rival Tojote, Mazda Motor Corp. izvestio je o sličnim neregularnim sertifikacionim testiranjima i zaustavila proizvodnju dva modela, „Roadstera“ i „Mazde 2“.

Rečeno je da je u testovima korišćen netačan softver za nadzor rada motora.

Mazda, sa sedištem u jugozapadnom gradu Hirošimi, takođe je priznala prekršaje na testovima sudara tri modela čija je proizvodnja obustavljena i naglasila da se problemi tiču samo njih i nemaju veze s bezbednošću ranije prodatih vozila.

Kompanija Honda Motor Co. iz Tokija takođe se danas izvinila zbog neodgovarajućih testova nivoa buke i obrtnog momenta motora niza modela čije starije verzije nisu više u proizvodnji, kao što su „Accord“, „Odissey“ i „Fit“.

Bezbednost prodatih vozila nije sporna, navodi se i u tom saopštenju.

Pre otprilike dve godine pojavili su se problemi sa sertifikacijom u kompanijama Tojote grupe, proizvođačima kamiona Hino Motors i Daihatsu Motor Co., specijalizovanim za male modele, i Toyota Industries Corp., koja proizvodi mašine i auto delove.

Šinđi Mijamoto, Tojotin izvršni direktor je rekao da je Tojota počela da ispituje sopstvene testove posle uočavanja problema unutar svoje grupe.

Razotkrivanje mana sistema za testiranje u Tojoti i kompanijama iz njene grupe predstavlja sramotu za tog proizvođača koji se decenijama ponosi finoćom proizvodnje i korporativnom kulturom zasnovanom na osnaživanju radnika da prave „sve bolje automobile“.

Tojoda je rekao da je kompanija možda bila previše željna da obavi testove i skratila ih je u vreme kada su varijante modela bujale.

Tojota prodaje više od 10 miliona vozila širom sveta.

Tojoda, unuk osnivača kompanije, sugerisao je da bi neka pravila sertifikacije mogla biti prestroga, napominjući da se takvi testovi razlikuju širom sveta.

Ali on je više puta rekao da ne odobrava kršenje pravila.

„Mi nismo savršena kompanija. Ali ako vidimo nešto pogrešno, napravićemo korak unazad i nastaviti da pokušavamo da to ispravimo“ – rekao je Tojoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari