Tolušić: Mera za 168 zemalja, ne samo za Srbiju 1Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Nakon što je Srbija je rigoroznim kontrolama podvrgla sve prehrambene proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu 30 dana, oglasio se hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Naime hrvatsko ministarstvo poljoprivrede, je 15. jula povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće iz zemalja koje nisu članice EU. Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je izjavio da se hrvatska mera odnosi na ukupno 168 zemalja sveta, a ne samo na zemlje u okruženju, ali je i dodao da je spreman na razgovor.

„Ni u kom slučaju nije bila intencija nanošenje štete susednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitiziralo, to definitivno tako nije trebalo biti. Po meni ne postoje razlozi za protiv mere koje je uvela Srbija, ali dobro, očekujem da ćemo sesti sa ministrima iz susednih zemalja kroz nedelju ili dve i da ćemo videti tačno u čemu je problem. Do sada smo dobili samo prigovor Srbije i videćemo šta se može napraviti po tom pitanju“, rekao je Tolušić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić izjavio je da još nema formalnog odgovora Evropske komisije na žalbu Srbije, povodom mera Hrvatske na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, ali na osnovu neformalnih informacija, Brisel smatra da se radi o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari