Specijalni sud u Beogradu odbacio je zahtev Zdenka Tomanovića, advokata Miroslava Miškovića, da se ne započne sa suđenjem, tako da je juče počelo pripremno ročište protiv vlasnika Delta holdinga, njegovog sina Marka i još devetorice optuženih za malverzacije sa putarskim preduzećima.


Kako je predsednik sudskog veća Vladimir Vučinić objasnio, u ovom trenutku ne postoje razlozi koji bi dalju aktivnost suda doveli pod sumnju da će postupati pristrasno u ovom krivičnom postupku. Dodao je će biti ispoštovana sva načela koja predviđa Zakon o krivičnom postupku, odnosno da suđenje bude pravično i fer.

Advokat Tomanović je pre početka ročišta izrazio sumnju u pravičnost postupka i dodao da je predao zahtev da se ne započne sa suđenjem.

– Snažna kampanja različitih predstavnika državne vlasti, visok nivo pravne nekulture i zamena pretpostavke nevinosti sa pretpostavkom krivice, što je kulminiralo nakon odluke Ustavnog suda (da je Miškoviću povređeno pravo na pravično suđenje), ukazuju da u ovom momentu nema uslova za početak pravičnog suđenja. Nije dovoljno samo da se pravda vrši, potrebno je da se u tu pravdu veruje, ali u ovom trenutku nema uslova da se u nju veruje – poručio je Tomanović.

Branilac drugooptuženog Mila Đuraškovića, vlasnika Nibens grupe, advokat Zoran Ateljević, takođe smatra da u ovom trenutku ne postoje objektivne okolnosti za fer i pravično suđenje. On je naveo da se u Specijalnom sudu već vodi krivični postupak protiv vlasnika Nibens grupe Đuraškovića i nekolicine optuženih.

– Smatramo da optuženje ima isti identitet i da se procesno pravo okrivljenih narušava tako što se vode dva paralelna postupka – naveo je Đurašković.

Prema posrednim saznanjima, predsedavajući sudija je naveo da nije celishodno da se u ovom trenutku ovaj postupak spoji s tim drugim u kojem je optužen Đurašković „jer je drugi postupak duboko u fazi dokaznog postupka, i u ovom trenutku spajanje bi bilo štetno i ne bi bilo ekonomično za taj drugi postupak“. Đurašković je u tom drugom postupku optužen za isisavanje kapitala iz kruševačke fabrike maziva FAM.

Pripremno ročište protiv Miškovića i ostalih optuženih odloženo je 14. avgusta, pošto su advokati izostali zbog ranije prijavljenih odmora, na šta se oglasio ministar pravde Nikola Selaković, izjavom u kojoj je zatražio veću efikasnost pravosuđa. Mišković i ostali, koji se brane sa slobode, sem Đuraškovića koji je u kućnom pritvoru, optuženi su da su oštetili povezana putarska preduzeća za 16 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara. Pripremno ročište je zatvoreno za javnost, zakazano je i za danas, a na kraju se zakazuje početak suđenja.

Odbrana traži posmatrače

Zdenko Tomanović izjavio je novinarima nakon završetka ročišta da je ono bilo zatvoreno za javnost zbog čega ne može da se izjašnjava o tome šta je Miroslav Mišković rekao pred Specijalnim sudom, ali je istakao da će zatražiti da tok suđenja prate domaći i strani posmatrači zbog, kako je naveo, kršenja elementarnih prava njegovog klijenta. „Uputićemo zahtev evropskim posmatračima i odgovarajućem telu Ujedinjenih nacija, kao i domaćim i stranim strukovnim udruženjima i posmatračima da prate dalji tok suđenja, jer je tužilaštvo u dosadašnjem periodu davno iskočilo iz okvira Zakona o krivičnom postupku, toliko da su elementarna prava Miroslava Miškovića povređena“, rekao je Tomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari