Toplana Pemci 1 postala prva toplana kupac proizvođač električne energije 1Foto: Emilija Jovanović/MRE

Država je stvorila povoljan regulatorni okvir za razvoj kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, a instalisani kapaciteti solarnih elektrana višestruko su povećani, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom posetila toplanu Pemci 1 u Kladovu.

Toplana Pemci 1, uz podršku USAID programa „Bolja energija“ u Srbiji, instalirala je solarnu elektranu snage 50 kW i postala prvi kupac-proizvođač među toplanama, navedeno je u saopštenju.

Dubravka Đedović Handanović navela je da je u proteklih godinu i po dana kapacitet prozjumera u Srbiji povećan čak deset puta – sa šest MW na više od 65 MW.

„To je prva toplana kupac-proizvođač u Srbiji koja kombinuje dva obnovljiva izvora energije – biomasu i energiju sunca. Hvala na donaciji USAID, zahvaljujući kojoj je ugrađena solarna elektrana koju će toplana koristiti za povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija ugljen-dioksida. Oko 2.500 domaćinstava će se grejati na čistu energiju što će povećati i energetsku sigurnost“, dodala je ministarka.

Ona je izrazila očekivanje da će USAID, kroz projekat „Bolja energija“, podržati i softversko rešenje za efikasno upravljanje potrošnjom energije u toj toplani, što će dodatno smanjiti troškove.

Hil je pohvalio rad Ministarstva rudarstva i energetike i podsetio da se takvim projektima rešava dvostruki problem – dobijaju se čista energija i čist vazduh, što je važno i za buduće generacije.

Kladovo je kao prozjumer pionir među toplanama, i kao takav diktira ritam i za ostale gradove i opštine širom Srbije. Nastavićemo da razgovaramo sa resornim ministarstvom šta može da se uradi na unapređenju energetskog sektora u Srbiji, poručio je Hil.

Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić istakao je da je ta opština poznata po ulaganju u zelenu energiju, kao i da je u izgradnju toplane Pemci 1 i rekonstrukciju toplovodne mreže uloženo 6,5 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Tokom posete Kladovu, Dubravka Đedović Handanović i Hil, u prisustvu generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušana Živkovića, obišli su i hidroelektranu Đerdap 1 i razgovarali o potencijalima za razvoj projekta reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari