Javno preduzeće „Toplifikacija“ koristi povoljne vremenske uslove za intenzivne radove na širenju mreže vrelovoda, a na red su došli i delovi grada na brdima iznad varoši gde daljinsko grejanje još nije doprlo.

     U požarevačkoj Mesnoj zajednici „Čačalica“, na istoimenom brdu, radi se na širenju toplifikacione mreže i to u ulicama Miodraga Morisavljevića, Kozaračkoj i Hajdučkoj, koja jednim delom izlazi na ulicu Cane Babović i PP Odred.

Investicija koju je Grad odvojio za radove u ovom kraju, koja iznosi 40 miliona dinara, podeljena je na dva dela i to, 29 miliona za nabrojane radove, dok će 11 miliona biti uloženo u takozvanu „toplopredajnu stanicu“ na početku ulice Cane Babović. Ta stanica ima za cilj da stvori uslove za dalje žirenje mreže u pomenutoj i Slobodarskoj ulici, dokle dozvoljavaju tehnički kapaciteti. Naime, po postojećim mogućnostima moguće je širiti mrežu do određene visinske tačke.

– Rukovodstvu i zaposlenima u Javnom preduzeću „Toplifikacija“ Požarevac izazov je i jedan od glavnih zadataka u narednom periodu da stvorimo uslove da se i građani koji žive na visinskoj koti iznad 115 metara priključe na daljinsko grejanje. To jeste obiman posao, ali ćemo sve svoje snage i stručne ljude angažovati na tom izuzetno važnom projektu po čitav grad, izjavio je direktor Dejan Dačić.

Izvršni direktor za tehničke poslove Mirko Aranđelović je na ovu temu dodao da projekat za tako nešto postoji, ali da je davno rađen i da je u međuvremenu zastareo.

– Širenjem mreže, pumpe koje se nalaze u Kostolcu nemaju više kapacitet koji je neophodan. Takođe, pojavila su se neka nova naselja i lokacije koje nisu bile predviđene u prvom naletu za širenje mreže, tako da trenutni pritisak nije dovoljan za buduće lokacije. Mi jednostavno moramo izgraditi jednu pumpnu stanicu na ulazu u grad, koja će celokupni protok ponovo vratiti na 16 bara koliko je neophodni pritisak sistema. Dakle, ne radi se o toplotnom već o hidrauličkom kapacitetu, kazao je Aranđelović i dodao, da će nova pumpna stanica omogućiti i opsluživanja objekata na gradskim brdima iznad kote 115.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari