Tovnih junadi ima dovoljno, fali bolja organizacija stočara 1Foto: Fonet

Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom, Srbija prvi put dobija mogućnost za povlaščeni, becarinski plasman 5.000 tona goveđeg, odnosno junećeg mesa na to tržište.

Država Srbija i njeni stočari mogu, podsetimo, junetinu pod istim uslovima da plasiraju i na tržište Evropske unije, ali već godinama unazad ne uspevaju da ispune kvote. Ni pokušaj Grada Kragujevca, koji je pre tri godine sa kineskom kompanijom CMEC potpisao Memorandum o saradnji, nije urodio plodom. Tim sporazumom predviđeno je formiranje zajedničke firme za otkup i tov junadi, kao i klanice za preradu junećeg mesa, a kupcima u Kini trebalo je da se isporuči čak do 50.000 tona junetine godišnje. Iz Šumadije, međutim, u Kinu do sada nije izvezen ni kilogram junetine, a na aranžman sa Kinezima podseća jedino tabla na nekadašnjoj farmi, sada industrijskoj zoni u Sobovici, sa ispisanim generalijama zajedničke firme i klanice koje su tu trebale da „niknu“. U kragujevačkoj gradskoj upravi se pravdaju da taj poslovni aranžman nije mogao da bude pokrenut do pred kraj prošle godine, kada je u Budimpešti potpisan međudržavni ugovor Srbije i Kine o izvozu srpske junetine na kinesko tržište.

I posle ovakvih iskustava, nekako logično nameće se pitanje da li takva „sudbina“ čeka i aranžman s Turskom. U Udruženju stočara Šumadija s tim u vezi kažu da stočni fond u šumadijskoj regiji, kao i u celoj Srbiji, beleži trend pada. Kao argument u prilog toj konstataciji navode podatak da su kapaciteti domaćih stočara popunjeni tek sa 30-tak odsto. Ne žele, međutim, da nagađaju da li Srbija može da iskoristi šansu koju joj, kad je izvoz junetine u pitanju, otvara sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom. U Poljoprivrednoj savetodavno stručnoj službi Kragujevac tvrde da je, zahvaljujući subvencijama vlade, negativan trend smanjenja stočnog fonda, u prethodne tri godine, koliko-toliko zaustavljen, te da domaći stočari imaju doljno tovne junadi da ispune izvoznu kvotu od 5.000 tona junetine godišnje, ali preduslov za to je bolja organizacija stočara i svih poslova vezanih za tov junadi, kao i za preradu i plasman mesa na inostrano tržište.

Visok kvalitet junetine

– U Srbiji je registrovano oko 150.000 junadi simentalske rase, težine od 500 do 600 kilograma, što je, pod uslovom da se čitav posao dobro organizuje, dovoljan broj grla za realizaciju novog izvoznog aranžmana s Turskom. Naše juneće meso je, što je veoma bitno kad je plasman na inostranim tržištima u pitanju, izuzetnog kvaliteta, posebno bejbi bif (meso od junadi težine od 400 do 450 kilograma), s obzirom na to da čak oko 80 odsto tovne junadi u Srbiji pripada simentalskoj rasi. Meso „simentalke“ je gotovu u rangu sa onim od najkvalitetnijih rasa, kakve su francuska „šarle limuzin“, engleska „hereford“ i škotska „aberdin angus“ – komentariše za Biznis Goran Joksić iz Poljoprivredne savetodavno stručne službe Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari