Policija je juče zaustavila oko 150 traktora kojima su poljoprivrednici iz Pančeva, Alibunara i Vršca nameravali da dođu u Beograd pa su oni protest nastavili u luci Dunav, gde su najavili blokadu preduzeća Graneksport. Ratari traže više otkupne cene žita, kukuruza i suncokreta i očekivali su da će svoje zahteve moći da predaju premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću.


U protestu je učestvovala većina vojvođanskih udruženja, a osim pohoda ka Beogradu, oko 250 traktora iz svih naseljenih mesta srednjeg u južnog Banata bilo je parkirano u 10 časova ispred dva fabrička ulaza zrenjaninske uljare Dijamant, ali ta blokada nije ometala saobraćaj. Kako su poljoprivrednici objasnili, ne nameravaju da uklone traktore sa ulaza u fabriku ulja dokle god im ne bude ponuđena prihvatljiva cena za ovogodišnji rod suncokreta.

– Vodili smo razgovore sa upravom Dijamanta a cena od 26 dinara koja nam je ponuđena je uvredljiva. Troškovi proizvodnje su u odnosu na prošlu godinu veći za 30 odsto a cena suncokreta je pala. Nećemo da licitiramo sa cenom, čekamo ispravnu ponudu. Sem razumne cene, tražimo isplatu u novcu u roku od sedam dana, nikakav repromaterijal ne dolazi u obzir – objasnio je Dragomir Mijatov ispred Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Zrenjanina.

Prema njegovim rečima, cena kilograma suncokreta prošle godine bila je 55 dinara, a ove godine realno bi bilo i 43 dinara sa PDV-om. Zrenjaninske poljoprivrednike tokom protesta juče je obišao član Gradskog veća zadužen za agrar Milan Repija, koji je istakao da razume poljoprivrednike i da se nada kompromisnom rešenju. Rod suncokreta na poljima u srednjem Banatu kreće se oko tri tone po hektaru ali je kvalitet neuporedivo lošiji nego prošlogodišnji, kada je na ovdašnjim njivama zabeležen prinos suncokreta od dve tone po hektaru.

Iz uprave Dijamanta saopštili su da je protest proizvođača legitiman, da razumeju stanje i tržišne uslove u kom se poljoprivrednici nalaze. Naglašavaju da čine maksimalne napore kako bi se pronašlo rešenje koje zadovoljava sve strane, ali ukazuju i da kompanija mora tržišno da se ponaša. „Na održanom sastanku predstavnicima proizvođača ponuđeno je da se cena suncokreta formira u narednim nedeljama, kada tržišta u okruženju intenzivnije počnu sa otkupom novog roda. Ovo je veoma važno, jer srpski proizvođači moraju biti konkurentni sa cenama gotovog proizvoda na tržištu regiona“, kažu u Dijamantu.

Oglasila se i Zajednica za industrijsko bilje, koja tvrdi da nema razloga za proteste, jer se otkupne cene formiraju na osnovu ponude i tražnje. Olga Čurović, predsednica te poslovne zajednice odbacila je optužbe poljoprivrednika da su cene niske zbog kartelskog dogovora među prerađivačima. „Za nemogućnost poljoprivrednika da ostvare toliki profit od prodaje suncokreta kao što su imali prošle godine, nije kriv niko iz ove zemlje, već svetsko tržište gde proizvodnja raste iz godine u godinu“, rekla je ona i dodala da će u svetu ove godine proizvodnja suncokreta biti za 11 odsto veća nego lane. U Srbiji se, prema njenim rečima, ovogodišnji rod suncokreta procenjuje na oko 500.000 tona, od čega je manje od polovine potrebno za domaću potrošnju, dok je ostatak raspoloživ za izvoz.

Protesti posledica neuređenog tržišta

Predsednik Društva agroekonomista Srbije Miladin Ševarlić ocenio je da su protesti nezadovoljnih poljoprivrednika, koji se ponavljaju iz godine u godinu, posledica potpuno neuređenog tržišta sa mnogo posrednika i nepostojanja pravih veza između primarne proizvodnje i prehrambene industrije. „Poljoprivredna proizvodnja bez prerade i prometa ne može da egzistira, jer profit se ne ostvaruje na njivi i štali, već u preradi, doradi i plasmanu“, rekao je on i naglasio da je rešenje problema u modelu javno-privatnog partnerstva koje bi omogućilo izgradnju 30 centara za otkup, preradu, doradu i plasman poljoprivrednih proizvoda.

Senić: Loš rezultat Vlade

Protest poljoprivrednika je posledica loših rezultata vlade u toj oblasti na šta ukazujemo cele godine, ocenio je juče Aleksandar Senić, predsednik skupštinskog odbora za poljoprivredu i poslanik DS, napominjući da podržava zahteve poljoprivrednika ali ne i blokade puteva i industrijskih objekata. Senić je istakao da cenovna neravnoteža na tržištu poljoprivrednih proizvoda i hrane nedvosmisleno dokazuje postojanje kartela i monopola, što jednako negativno utiče i na standard potrošača i na standard proizvođača. M.R.M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari