Transparentnost Srbija o Republičkom geodetskom zavodu: Održavanje Svesrpskog geodetskog sabora na najskupljoj destinaciji u Srbiji nosi previše nejasnoća 1Foto: radnik.rs

„Poslednje objave i saopštenja rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda osim što mogu da zbune najširu javnost svojim sadržajem, navode na zaključke koji ne odslikavaju realnost, odnosno neuspešno pokušavaju da je ulepšaju“, navode u saopštenju iz Transparentnosti Srbije.

Dodaju da tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda, SSSS Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat Nezavisnost i sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS ne mogu da prihvate ovakav odnos vrha RGZ-a prema najširoj javnosti kao i prema nadležnim insititucijama u Republici Srbiji.

„Nedavno slanje pisma iz kabineta direktora (mimo zvanične forme) na mejl adrese svih advokata  profesionalnih korisnika, a kojim se blati ministar građevine, nipodaštava radna grupa koja vrši nadzor nad radom RGZ-a i lažima pokušava uneti pometnja i razdor među advokatima i advokatskim komorama, je još jedan primer zloupotrebe službenog položaja od strane direktora Draškovića. Istovremeno ni jedno pitanje koje je javno postavljeno i čiji bi odgovor morao da pruži jasniju sliku o problemima koji su „defakto“ prisutni, a koje ne vide ili ignorišu upravo oni koji su ih i prouzrokovali, nije dobilo  konkretan odgovor. Takvim stavom odgovornost se prebacuje na sve zaposlene u RGZ-u i traži alibi za nesposobnost u organizovanju i vođenju poslova unutar ove institucije“, navode.

Transparentnost Srbija kaže i da posebno zabrinjava odbijanje direktora RGZ-a da pruži odgovore na zahteve koje svakodnevno upućuje Radna grupa ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Napominju da „sakrivanje iza nekakvih izmišljenih ISO standarda i procedura je zaista naivan pokušaj da se izbegne jedna ozbiljna i stručna kontrola poslovanja“.

„Šta je to što pokušava da prikrije vrh RGZ-a? Informacije o brojevima nerešenih zahteva unazad nekoliko godina? Iznos sredstava koja se iz budžeta isplaćuju po sudskim presudama zbog propusta u radu RGZ-a? Da li je ijedan od ovih podataka službena tajna ili RGZ kao lider u digitalizaciji ove podatke nema u digitalnom obliku već mora da lista papire? Ono što je dostupno hrvatskim IT stručnjacima nije dostupno zaposlenima u Vladi RS. Transparentno!!??“, navode.

Oni kažu i da „kad smo već kod tajnih podataka mogao bi direktor Borko Drašković da javnosti saopšti od kojih je para uspeo posle samo dve godine da isplati hipoteku koja je upisana na stanu u Beogradu u Ruzveltovoj ulici u zgradi AMSS  koji je kupljen na kredit?“

Poslednjih sedam godina, navode, Republički geodetski zavod je osiguran kod AMSS – „i to ne samo vozni park već i svi zaposleni po pravilu bez tendera i putem direktne pogodbe“.

„Da li je tačna informacija da je Borko Drašković aktivan i istaknuti član upravnih organa AMSS i Moto saveza Srbije? Da li ovde ima sukoba interesa ili ne, trebalo bi da istraže iz nadležnih institucija. Ono što zaposlenima smeta je činjenica da je referentska plata 2014. godine bila na nivou prosečne zarade u Republici Srbiji. Danas je plata referenta na nivou koji je za 35000 niža od prosečne zarade u Republici Srbiji. U tom smislu sasvim je normalno da postave pitanje odakle direktoru toliki novac da u poslednjih nekoliko godina svoje nepokretnosti uveća višestruko dok zaposleni tonu u siromaštvo.  Da li je priča o korupciji u RGZ-u samo izgovor da se šikaniraju zaposleni ili je ona zaista vezana za najviše rukovodioce uključujući i sve one koji kontrolišu drugi stepen?“, dodaju.

Oni kažu i da najava održavanja Svesrpskog geodetskog sabora na najskupljoj destinaciji u Srbiji, nosi previše nejasnoća, a posebno o načinu finansiranja ove manifestacije. Zaista je tužno, smatraju, da rukovodstvo koje na sve načine pokušava da istisne geodetsku struku iz RGZ-a pokušava da okuplja geodete iz zemalja regiona.

„Uz sve to organizatori ignorišu vodeće strukovno udruženje geodeta već Borko Drašković  formira svoje udruženje po principu i svog privatnog  sindikata. Za ličnu upotrebu i sopstvenu promociju a u formi grupacije za odbranu  sopstvenog lika i  ne/dela.  Da li je namera vrha RGZ-a da kolegama iz Banjaluke ponudi austrijski ISO standard ili koncept ukidanja katastara u nerazvijenim opštinama kao i koncept proterivanja geodetske struke iz katastra? Za sabor su to zaista zanimljive teme u kojima je RGZ svetski prvak i lider“, navode.

Transparentnost Srbija smatra i da način obraćanja rukovodstva predstavnicima Radne grupe ministsrtva građevinarstva kao i kanonada uvreda od strane organizacije Geosindikat na račun aktuelnog ministra građevinarstva, iskače iz svih moralnih normi i ispod svakog je nivoa dostojanstva i zakonitosti.

„Time se posredno dodatno urušava poljuljani zgled RGZ-a kao institucije pa je neminovno da se autori besmislenih i nebuloznih napisa pozovu na odgovornost i kodeks državnih službenika. A nakon istorijskog sabora neko bi morao da izađe pred nadležne i pred javnost i pruži odgovore na veliki broj postavljenih pitanja ako već ne želi da prihvati odgovornost za stanje u RGZ-u“, zaključuju iz Transparentnosti Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari