Na sastanku predstavnika privrede sedam opština Pčinjskog okruga kome su prisustvovali i predsednici opština izneti su konkretni predlozi za poboljšanje ekonomske situacije na širem području juga Srbije.


Tako je načelnik Pčinjskog okruga okruga Budimir Mihajlović naveo da je predlog Vlade Srbije o formiranju Saveta za ekonomski preporod juga Srbije dobar, no da zaslužuje „kompletno preciziranje“

– Trebalo bi da usvojimo program finansijske podrške velikim sistemima poput Simpa i Jumka, zato što upošljavaju veliki broj radnika. Formirati fond za razvoj malih i srednjih preduzeća sa budžetom od 100 miliona evra za finansiranje svih projekata a da prednost imaju proizvodnja i privreda koja upošljava veći broj radnika – predložio je Mihajlović.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić je napomenuo da postoje i problemi koje lokalne zajednice ne mogu da reše, a tiču se putne infrastrukture, ali i revitalizacije pojedinih privrednih subjekata u kojima postoje dugogodišnji nerešivi pravno-imovinski odnosi.

Razgovor u lokalu o strategiji razvoja juga Srbije održan je u skladu sa dogovorom koji je postignut na sastanku sa premijerom Vlade Srbije Ivicom Dačićem sredinom marta u Nišu. Predsednici opština konstatovali su da je za razvoj juga Srbije od značaja završetak Koridora 10, gasovoda, rekonstrukcija železničke i putne infrastrukture…

– U ovoj godini privredni ambijent u samom Vranju mogao bi da se promeni otvaranjem fabrike obuće italijanske kompanije Geoks, čime bi zaposlili više od hiljadu radnika, a komponentaši dobili posao za još najmanje 500 radnika, što nismo imali u poslednjih deset godina – naveo je gradonačelnik Vranja. Očekuje se da do početka maja i novog sastanka predstavnika privrede juga Srbije sa premijerom Ivicom Dačićem predstavnici opština pripreme konkretne projekte koji bi dobili podršku iz državnog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari