Udruženje stočara Jablanički simentalac, zakazalo je za danas, u centru Leskovca, protest stočara sa područja leskovačke, vlasotinačke, lebanske i bojničke opštine. Stočari će tako izraziti nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene mleka koja sada iznosi 22 dinara po litru. Oni tvrde da će, ukoliko ne bude prihvaćen njihov predlog o otkupnoj ceni od 32 dinara (osam dinara po masnoj jedinici), inkasirati velike gubitke i biće primorani da desetkuju ionako smanjeni stočni fond.

Udruženje stočara Jablanički simentalac, zakazalo je za danas, u centru Leskovca, protest stočara sa područja leskovačke, vlasotinačke, lebanske i bojničke opštine. Stočari će tako izraziti nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene mleka koja sada iznosi 22 dinara po litru. Oni tvrde da će, ukoliko ne bude prihvaćen njihov predlog o otkupnoj ceni od 32 dinara (osam dinara po masnoj jedinici), inkasirati velike gubitke i biće primorani da desetkuju ionako smanjeni stočni fond.
Prema rečima Zorana Micića, predsednika Udruženja stočara Jablanički simentalac, protest će biti održan ispred Robne kuće u Leskovcu i tada će prolaznicima besplatno biti podeljeno oko 1.500 litara mleka.

Prebukirano tržište

Na tržištu Srbije ima previše malih mlekara (u okolini Leskovca ima ih čak oko 30) koje dnevno otkupljuju u proseku od 1.000 do 3.000 litara mleka. Najčešće se vlasnici tih malih mlekara nekorektno odnose prema poljoprivrednicima, ali i prema potrošačima, jer su spremne da otkupljuju i prerađuju mleko koje ne ispunjava osnovne uslove kvaliteta. Na sreću postoje i one druge male mlekare koje korektno obavljaju svoj posao. Treba pohvaliti i inicijativu Ministarstva poljoprivrede da uvede premije za mleko, uz insistiranje na kvalitetu mleka koje se otkupljuje. Davno je trebalo podvući crtu i insistirati na kvalitetu mleka u čijoj proizvodnji je ove godine značajan trošak upravo cena stočne hrane, što je osnovni razlog nezadovoljstva stočara. Problema, međutim, imaju mlekare koje od trgovinskih kuća ne mogu da naplate isporučenu robu. Naplata je otežana, a novac za preuzeto mleko i mlečne proizvode, stiže u najboljem slučaju za 30 dana, a ponekad i za tri meseca – izjavila je za Danas Gordana Ristić, direktor Poslovnog udruženja stočara Srbije.

Sudeći prema izjavi Nenada Ždralevića, direktora leskovačke Mlekare, problem otkupa mleka na području leskovačke, vlasotinačke, lebanske i bojničke opštine biće uskoro rešen. U izjavi za Danas, on tvrdi da su poljoprivrednici juče počeli da predaju mleko na otkupnim stanicama. Mleko je osetljiva roba koja ne može da čeka ishod pregovora i poljoprivrednici su juče isporučili mleko. Mlekara će im isporučeno mleko platiti po ceni koja važi u centralnoj i južnoj Srbiji (22 dinara za litar), kaže Ždralević, dodajući da je reakcija poljoprivrednika donekle opravdana, zbog skupe stočne hrane, posle ovogodišnje suše. Naš sagovornik, međutim, smatra da se trošak skupe hrane za stoku ne može „prevaliti“ samo na mlekare, najavljujući da će se o problemima poljoprivrede u ovom regionu razgovarati najverovatnije u sredu za kada je najavljen sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Mleko završilo u seoskom kanalu

U nekim selima Jablaničkog okruga stočari su prethodnih dana prosipali mleko. Tako je, recimo, u Zoljevu u seoski kanal, nedaleko od otkupnog mesta, prekjuče prosuto oko 300 litara mleka. U tom naselju, gde se svakoga dana otkupi oko 500 litara mleka, evidentirano je više od 50 velikih stočara, koji godinama isporučuju mleko. Oni kažu da nikada nije bila tako teška situacija kao ove godine.

Milan Veličković, vlasnik Porodične mlekare „Veličković“ iz sela Alakince kod Surdulice, kaže za Danas da ta mlekara nema problema sa otkupom mleka.
– Uvek insistiramo na kvalitetu mleka i uredno ga plaćamo. Dnevno otkupljujemo oko 5.000 litara mleka, mada su naši prerađivački kapaciteti oko 12.000 litara. Cenimo trud poljoprivrednika jer čak 40 odsto ukupno preuzetog mleka sadrži 4,1 odsto mlečne masti. Mleko plaćamo prema kvalitetu, mada su naši troškovi visoki jer cisterne za sakupljanje mleka pređu dnevno oko 200 kilometara da bi preuzele mleko od oko 400 domaćinstava – kaže Veličković.
Pre dva dana, u sedištu Jablaničkog okruga, na inicijativu načelnika okruga Slobodana Kocića i predsednika opštine Leskovac Vladana Marinkovića, održan je zajednički sastanak dve „zaraćene strane“ – predstavnika stočara i mlekara, ali dogovor nije postignut. Predstavnici Udruženja stočara ukazali su na podatak da je stočna hrana od decembra minule godine poskupela za 40 odsto, što je direktno dovelo do gubitka u proizvodnji mleka. Prema njihovoj računici, krava koja, na primer, dnevno daje dvadeset litara mleka, pojede u toku dana hrane u vrednosti od 825 dinara. Stočari takođe tvrde da je isporuka mleka smanjena za 95 odsto, dok u mlekarama u Leskovcu i Vlasotincu kažu da je dnevni priliv umanjen samo za 15 odsto.
U Jablaničkom okrugu je, inače, evidentirano oko 2.500 domaćinstava koja predaju mleko, a u toku dana isporuči se oko 60.000 litara mleka, što je dovoljno da se podmire potrebe svih prerađivača iz ovog dela Srbije.
Mlekare su, inače, proteklih dana posebno naljutile stočare, jer su otkupnu cenu snizile za četiri dinara. Iz mlekara najavljuju da bi možda moglo da dođe do korekcije otkupnih cena, ali ni u jednoj varijanti nisu spremni da prihvate predlog stočara da cenu podignu na 32 dinara, „jer bi tada mogli da zatvore svoje pogone“.
Načelnik Jablaničkog okruga Slobodan Kocić je, ipak, najavio mogućnost postizanja dogovora. On smatra da bi deo zahteva stočara mogao da se zadovolji izdvajanjem sredstava iz budžeta, ali će o tome moći preciznije da se pregovara posle sastanka sa predstavnicima Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari