Vozači kamiona nastavili su i sinoćblokadu raskrsnice na Ibarskoj magistrali u mestu Preljina kod Čačka, koju su započeli juče ujutru, i zbog koje su se formirale kilometarske kolone vozila. Rečj e o protestu članova Udruženja za međunarodni drumski saobraćaj iz Kraljeva, koji su nezadovoljni zbog dobijanja dozvola za transport robe u inostranstvo, do kojih kako tvrde, neki prevoznici lakše dolaze.

Predsednik udruženja Ljubinko Lazovićizjavio je sinoćFoNetu da će blokada biti nastavljena sve dok se njihovi zahtevi, među kojima je i smena Borislava Borovića, pomoćnika ministra za infrastrukturu, ne ispune. Lazovićje rekao da očekuje dolazak još većeg broja kamiona iz drugih gradova. Tokom dana saobraćaj na alternativnim pravcima, ali i samom Čačku bio je otežan, a policija je bila prisutna na svakoj raskrsnici.

Saobraćajna policija teretna vozila iz Mrčajevaca preusmerava ka Kragujevcu, dok se ostala putnička vozila preusmeravaju kroz varošice Preljina i Konjevići, kao i čačanska sela Trbušani, Donja i Gornja Trepča.

Borislav Borović tvrdi da je Ministarstvo za infrastrukturu poštovalo sve zahteve Udruženja i da nema nikakvih razloga za njihovo nezadovoljstvo. „Ministarstvo je ispunilo apsolutno sve zahteve jedina dva regularna udruženja prevoznika za međunarodni transport, što su oni i overili svojim potpisima“, rekao je Borović.

Članovi udruženja Međunarodni drumski transport protestovali su i 12. novembra prošle godine, kada su takođe na sat vremena blokirali Ibarsku magistralu. Borislav Borovićje tada, posle razgovora sa kamiondžijama, rekao da je ministarstvo „spremno da izađe u susret“ njihovim zahtevima da se promene kriterijumi za dobijanje dozvola kao i da se poveća broj dozvola. Oni su tražili i da im se omogući da preko interneta podnose zahteve za dobijanje dozvola za međunarodni transport, kao i da se snize cene putarina i carina u Srbiji. Borovićje tada najavio da će do kraja 2008. godine biti izmenjena Uredba o raspodeli dozvola, da će se smanjiti cene putarina i carina i da će biti omogućeno dostavljanja zahteva za dobijanje dozvola elektronskom poštom. Broj međunarodnih dozvola, kazao je tada pomoćnik ministra, zavisi od zemalja koje ih odobravaju.

Ishitren potez

– Naše kolege iz Udruženja za međunarodni drumski teretni saobraćaj iz Kraljeva preuranjeno su krenuli u protest i mi ne možemo da podržimo njihovu akciju. Trebalo je da sačekaju da Ministarstvo za infrastrukturu objavi kompletan spisak svih izdatih dozvola za međunarodni transport a ne da odmah krenu u protest nezadovoljni malim brojem multilateralnih dozvola koje su dobili. Trebalo je da sačekaju objavljivanje spiskova za pojedinačne dozvole i uveren sam da bi uvideli da je većina transportnih preduzeća dobila dovoljan broj dozvola. Ministarstvo za infrastruktutu, inače, izdaje dve vrste dozvola, multlateralne koje važe godinu dana i dozvole za pojedinačne vožnje. Sada je objavljen samo spisak preduzeća koja su dobila multilateralne dozvole, a uskoro bi na sajtu Ministarstva trebalo da se nađu i podaci o izdavanju pojedinačnih dozvola – kaže za Danas Neđo Mandić, predsednik udruženja vozača Međunarodni transport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari