Fiskalna koalicija, koju čini nekoliko udruženja građana koji se okupljaju oko pitanja efikasnijeg trošenja novca poreskih obveznika, organizovala je juče akciju „Odbrani novčanik“ – prikupljanjem potpisa u Knez Mihailovoj ulici, oni su zahtevali smanjenje poreza, nižu javnu potrošnju i smanjivanje javnog duga. Akcija je nastavak aktivnosti Fiskalne koalicije, koja je u junu predala Ministarstvu finansija Povelju poreskih obveznika, u kojoj su predstavljeni ti zahtevi.


– Današnjom akcijom samo nastavljamo da vršimo pritisak odozdo na Vladu da se odgovornije ponaša kada je u pitanju upravljanje našim zajedničkim sredstvima. Trenutno se fokusiramo na porez na rad, jer smatramo da on najlakše može da se smanji. Ono što vidimo kao pozitivan pomak je da u Vladi postoji raspoloženje da se ide u tom pravcu, i mi ćemo kao građanska inicijativa to da podržimo. Želimo da u Srbiji stvorimo dugoročno novu i drugačiju fiskalnu kulturu, gde će građani mnogo više da se pitaju šta se radi sa parama iz budžeta – kazao je za Danas Miloš Nikolić, predsednik Libertarijanskog kluba Libek i politički direktor Fiskalne koalicije. On je dodao da je jučerašnjom akcijom ministrima finansija i privrede, Krstiću i Raduloviću, poslata jasna poruka da je jedini put reforme – put štednje, kao i da su ministri zvaničnim dopisima bili pozvani da dođu i odgovore na pitanja građana.

Koalicija zahteva još i da država smanji potrošnju, finansiranje gubitaških javnih preduzeća i nepotrebne subvencije. Pored kluba Libek, član Fiskalne koalicije je i udruženje Crta, čiji internet portal „Prati pare“ ima uvid u budžete 15 gradova u Srbiji, zatim Mreža za političku odgovornost (MPO), Club von Neumann, NALED, Fiskalni monitor, Studenti za slobodu, internet magazin Katalaksija, Mreža Građani za prosperitet, European Students for Liberty i izdavačka kuća Globalbook.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari