Traže pregovore sa nadležnima u Vladi 1

Iako im je u noći između petka i subote gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić doneo pismenu ostavku direktora Zastave INPRA Branka Veljovića, grupa od 27 radnika sa invaliditetom te fabrike, nastavlja još početkom prošle nedelje započeti štrajk glađu.

Oni zahtevaju isplatu avgustovskih zarada, septembarskih akontacija i drugih prinadležnosti, zatim preispitivanje poslovanja i nedavne privatizacije dela preduzeća, kao i rešavanje radnog statusa invalida rada u INPRU.

U Štrajkačkom odboru INPRA kažu da je dosadašnji direktor Veljović, čije će povlačenje sa funkcije biti ozvaničeno tek kad to verifikuje Skupština preduzeća, u pisanoj ostavci, pored ostalog, naveo da mu je žao radnika koji štrajkuju, ali da mu je žao i onih više od 100 koji nisu u protestu, a čija će egzistencija biti najozbiljnije ugrožena ukoliko INPO ode u stečaj. Veljović je medijima rekao i da štrajkačima „neko manipuliše“, ali je odbio da pojasni ko.

Predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja za naš list kaže da pobunjeni radnici nastavljaju s gladovanjem, uprkos sve ugroženijem zdravlju, jer drugu alternativu nemaju. Oni traže, prema njegovim rečima, hitne pregovore sa nadležnima u Vladi, premijerom Aleksandrom Vučićem ili sa ministrima za rad i privrede, Aleksandrom Vulinom ili Goranom Kneževićem. Pušonja navodi da je radnicima neprihvatljiv predlog gradonačelnika Nikolića, koji je ponudio da prekinu protest i sačekaju da Vlada okonča gostovanje u Nišu, kako bi pregovori o njihovim zahtevima počeli u četvrtak.

– Tražimo da pregovori počnu odmah, kako bi se sačuvalo zdravlje radnika koji protestuju. Vlada je u obavezi da to učini pošto kao invalidi rada imamo stečeno pravo da budemo radno zbrinuti. To je potvrđeno i protokolom sindikata sa Fijatom iz 2008. – navodi Pušonja.

Podsetimo, 20 odsto imovine INPRA u avgustu ove godine prodato je francuskoj kompaniji Trigano, koja je preuzela i 160 radnika, a ostatak fabrike nastavio je da posluje u okviru Grupe Zastava vozila, kojoj preti pokretanje stečajnog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari