Sindikat kragujevačkog Trgovinskog preduzeća „Srbija“, koje posluje u sastavu kompanije Delez Srbija, najavio je proteste zaposlenih, ukoliko poslodavac ne ispuni zahteve iz socijalnog programa. Menadžment Deleza prošle sedmice je saopštio da će zbog gubitaka u poslovanju, zatvoriti četiri prodavnice i jedan magacin, te da će 102 radnika, koji su proglašeni za tehnološki višak, dobiti otpremnine od po 70 evra po godini radnog staža.


– Tražimo od poslodavca da otpremnine umesto 70, iznose 300 evra po godini staža. Pored toga, zahtevamo isplatu nadoknada za topli obrok, prevoz, jubilarne nagrade, kao i program prekvalifikacija ili dokvalifikacija za zaposlene koji će preći na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje – kaže predsednik Samostalnog sindikata u TP „Srbija“ Dragan Marković, napominjući da je poslodavcu dat rok od pet dana za ispunjenje zahteva.

U Sindikatu TP „Srbija“ podsećaju da je tu, nekada najveću trgovinsku firmu južno od Save i Dunava, u septembru 2007., na aukciji kupila Ana Petković, sekretarica u jednoj beogradskoj advokatskoj kancelariji, ali je ugovor kasnije prenela na Delta Maksi, koji je Miroslav Mišković lane prodao belgijskom trgovinskom lancu Delez. Sindikalci „Srbije, s tim u vezi, najavljuju i tužbu protiv odgovornih za, kako smatraju, sumnjivu privatizaciju svoje firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari