Kada živite i radite u mestu poput Trgovišta, u kom je prosečna zarada daleko ispod republičkog proseka, a jedino veliko preduzeće koje je iole poslovalo kako treba – u stečaju, onda svaka ideja za pokretanjem ekonomije izgleda više nego dobro. Jedna od takvih je i ona koju su osmislili a potom i realizovali Dan Graf, Biomelem i Nutrika, koji su osnovali zajedničko preduzeće Dan Trg, kako bi u saradnji sa lokalnim stanovništvom plasirali zdravu hranu na domaće, ali i inostrano tržište.


„Osnivanje Dan Trga je inicijativa bez presedana, jer ne znam za primer da je neko osnovao preduzeće koje ima za cilj da pokrene lokalno stanovništvo, a da ti razlozi pritom nisu čisto komercijalni“, kaže za Danas direktorka Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj Violeta Jovanović.

Direktorka NALED-a se juče sastala sa predstavnicima Dan Trga, i predsednikom opštine Trgovište Nenadom Krstićem. Razgovaralo se o lokalnim potencijalima, daljoj perspektivi ove opštine za razvoj, ali i o tome, kako nam je rekla Jovanovićeva, kako bi moglo da se pomogne nekada velikom preduzeću Pčinja, odnosno opštini da iskoristiti svoje resurse. „NALED može da pomogne i mi smo podršku ponudili. Zato smo i razgovarali o budućoj saradnji opštine sa donatorima, mi možemo da animiramo privredu“, napominje Violeta Jovanović.

U razgovoru sa predstavnicima Dan Trga, direktorka NALED-a kaže da je shvatila da postoji mnogi problemi naročito proceduralne prirode jer Dan Trg ima problem da pribavi atest od Instituta za javno zdravlje u Vranju za jedan od svojih proizvoda.

„Treba biti strpljiv, da bi nešto zaživelo potrebno je vremena i truda, a ljudi su uglavnom nepoverljivi. Uvek se pitaju šta neko hoće od njih i kakvu korist ima. Ideja da se proizvodi zdrava hrana ima perspektivu i vremenom će to svi shvatiti i početi da je kupuju“, napominje Jovanovićeva. Sastanak na kom se pričalo i planiralo o budućnosti Trgovišta i njegovih meštana upriličen je na Dan opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari