"Trepča ne bi postojala bez ulaganja Srbije"

Vrednost zarobljene, a ne ukupne srpske imovine na KiM iznosi oko 17, 5 milijardi dolara, kaže sagovornik Danasa
Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić

Ostavite komentar


  1. Treba biti pošten pa reći da su u nerazvijene krajeve morali da ulažu svi, ne samo Srbija. Niko nije stekao time nikakvo vlasništvo, to je bio princip solidarnosti, Slovenija je dobrim delom zbog toga i krenula u ono što se tada nazivalo "razdruživanje#, tj. u secesiju. Isto tako treba znati i da je Milošević 1991. preuzeo vlasništvo nad resursima Kosova i Vojvodine i da je tada sve, pa i Trepča, preknjiženo na Srbiju. To su činjenice o kojima takođe treba voditi računa, a ne samo mahati vlasništvom. Oteto je uvek prokleto.

  2. Ova izjava je u stilu onoga sto nas lazu vec decenijama! NACIONALISTICKA a ne ekonomska. U stilu sta bi bilo kad bi bilo. Mogli bi npr. zitelji Kosova da traze ratnu odstetu za sve ono sto smo im radili DVADESET godina! Tih dvadeset godina Srbija je ulagala samo u Srbe i rat. A pre toga je postojala Jugoslavija i KOMISIJA za podelu imovine. O "tapiji" na zemlju koju Srbija ima na Kosovu smesno je govoriti. Izgubili smo rat, izgubili smo i teritoriju. Pitajte Madjare, oni to dobro znaju.

  3. Pricu sa sada nezavisnom drzavom Kosovom Srbija je zavrsila Milosevicevom politikom "mir nema alternativu" i njegovim potpisom o kapitulaciji Srbije u Kumanovu jula 1999 god. Nazalost slicna lazna politika "mir nema altenativu"
    se nastavila i sa Milosevicevim djavolim segrtom, Dacicem i slicnih im "umivenih" radikala blizanaca Vucic/Nikolic.. Ne treba cackati mecku "tamo gde ne treba" i izmisljati cifre o "juznoj pokrajini srbije" jer mogu Kosovari traziti ratnu odstetu (paljenje, pljackanje, ubijanje) ovako "miroljubive politike" koja po nekim procenama iznosi poreko 20 milijardi USA -dolara.

  4. Ih, profesore, ko je sve ulagao u Kosovo, a ko u mnogo sta u Beogradu i svugde diljem bivse Jugoslavije trebalo je postaviti prije nego sto se poslo u ratovanje.Ali, tad smo mislili da cemo pobediti, a ono ispade suprotno.Nego, da neispane suprotno, od onog sto zelimo i ovo sto sad radimo?Veliki su izgledi jer isti su na vlasti.Ako to nesto znaci.

  5. Tlapnje ovog "profesora" je besmisleno komentarisati.Da nisu smešne bile bi žalosne.
    islim ako čovek namerava da se angažuje politički pa se ovako preporučuje "bosovima" onda je razumljivo.
    A inače kamo sreće da je Srbija još davnih dana prestala da "ulaže" u Kosovo, gde bi nam bio kraj?
    Ko ne veruje neka se zaputi kolima kroz Kosovo sve će mu biti jasno već kod Mitrovice.
    ….
    p.s.
    Falicna interpunkcija u mojim komentarima nije odraz mog neznanja već mog komfora.
    Pozdrav i živeli!

  6. @Rave. Jos je car Dusan angazovao Sase i Hrvate (i danas na KiM zive potomci i zovu se Janjevski Hrvati) a kasnije su to radili Vuk i Djuradj Brankovic. Inace "Nacionalizacija" je odavno prevazidjena i kao takvu je treba osuditi u EU i Briselu..

  7. Srpsko-srbijanski politicari uvijek izaberu gubitnicku opciju/izbor. Dva umnobolna tipa srpsko- srbijanske politike su Djuric i Dacic- u pozadini poglavnik Irinej, rusofil Nikolic, bolesni trbusnjak Seselj.
    Trepca pripada drzavi u kojoj se nalazi – Kosovo, nezavisno od beogradskog pasaluka. U Trepcu su ulagala sva bivsa ““braca““. (90-ih slavna i gubitnicka srpaska JNA I policija) su u najzdi rusili i unistavali sve.
    Drugovi, bivsi i sadasnji, platite svu odstetu ucinjenu Siptarima, Hrvatima, Muslimanima, Srbima u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji.
    Djuric i Dacic su nasljednici Martica, Babica, Milosevica, Mladica, Karadjica koji vode ostatak Srbije u daljnu propast!
    Amin!

  8. Ne vidim razlog ovolike povike na profesora Savića. Čovek je izneo tek ekonomske podatke koji su tačni, ne i potpuni.
    Politika je, međutim, sasvim druga stvar i, naravno, sila koja ovu prati. A one nikada, nikome nisu donele dobro, naročito, večitim parničarima i svadljivcima, osim advokatima, a ovi su, ubedljivo, najskuplji na svetu.
    Nota bene i jedni i drugi.

  9. Smjesno zar ne. Srbije je ulagala u Trepcu, iskoristila njeno bl;ago za svoje potrbe, skoro 100 godina, pa hoce i dalje da nastavi, a Kosovo, kojem pripada — ama bas nista. Trepca i Gazidede, a i cijela infrastruktura Kosova, pripada Kosovu, isto kao sto ono sto je u Srbiju pripada Srbiji.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.