Trgovci će ipak podići cene mesa, mleka i voća zbog povećanja donje stope PDV-a sa osam na deset odsto, iako većina proizvođača najavljuje da to neće učiniti, a tom potezu se protive i potrošačke organizacije koje podsećaju da su marže inače visoke, kao i da posebno veliki lanci svoje dobavljače plaćaju „na odloženo“.


U Delezu nisu mogli da nam odgovore na pitanje da li će do povećanja cena osnovnih namirnica u njihovim prodajnim objektima doći uz obrazloženje da zvanično još uvek nije precizno definisano koji će se sve proizvodi naći na toj listi. Međutim, kako nezvanično saznajemo, ako se predložena mera štednje, vezana za povećanje niže stope PDV usvoji, svi trgovinski lanci u Srbiji će sa tim uskladiti cene osnovnih proizvoda. To faktički znači da će standard svih građana biti dodatno opterećen kako je to najavio i ministar finansija Lazar Krstić – potrošačka korpa od 65.000 dinara biće uvećana za 450 dinara.

Slobodan Petrović, generalni direktor Salforda, kaže za Danas da ta kompanija neće povećavati cene mleka i mlečnih proizvoda. „Da li će trgovci podići svoje cene, to je pitanje koje treba uputiti njima“, objašnjava naš sagovornik.

Evica Mihaljević, iz asocijacije „Plodovi Srbije“, ističe da će povećanje PDV samo neznatno uticati na proizvođače da povise cena voća. „Razlog za to je što je rod ove godine veliki kako kod nas, tako i u inostranstvu. To samo po sebi smanjuje cene, odnosno omogućava da one budu pristupačnije. Sa druge strane, veoma je moguće da će trgovci u većoj meri povećati cene voća u svojim lancima“, kaže za Danas Mihaljevićeva.

Prema tvrdnji predsednika Unije pekara Srbije i narodnog poslanika Zorana Pralice, hleb i drugi pekarski proizvodi neće poskupeti. „Cena hleba od 500 grama od brašna T500 ostaje u okvirima do maksimalnog iznosa od 46 dinara. To je stav Unije pekara i dogovor s resornim ministrima“, rekao je Pralica. On je istakao da je dva odsto nešto što ne utiče trenutno na cene u pekarstvu, odnosno „toliko je zanemarljivo i malo da niko nema računa da zbog toga menja cenu. Više košta promena cene. Kifla je 15 ili 20 dinara. Ne može da bude ni 21, ni 19 dinara. Nemate ni dovoljno kovanog novca, mnogo što šta nemate i onda pekari zaokružuju ili na gore ili na dole – istakao je Pralica. On je dodao i da pekari ne mogu, kao na primer prodavci goriva, da svaki dan menjaju cenu. „Mi smo napravili strategiju gde imamo jednu cenu i nadam se da će ta cena biti duže vremena. Ta cena trpi i pozitivne i negativne oscilacije, tako da ne možemo da se igramo s građanima i ne možemo da menjamo cenu hleba svaki dan“, zaključio je Pralica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari