U opštini Stara Pazova naredne godine biće nastavljen investicioni ciklus započet sredinom 2012. a strateški ciljevi koje je postavilo tada imenovano rukovodstvo neće se menjati, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su predsednik Opštite Đorđe Radinović i direktor Direkcije za izgradnju Nedeljko Kovačević, predstavili do sada realizovane projekte i planove za 2014.

– Tri osnovna pravca politike ove lokalne samouprave usmereni su ka građanima. Na prvom mestu je socijalni program i briga o najsiromašnijim kategorijama stanovništva, drugi cilj je priprema i realizacija vitalnih infrastrukturnih projekata u svim naseljima i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za dolazak investitora. Treći deo naše strategije je realizacija investicija stranih i domaćih kompanija i otvaranje novih radnih mesta, čime se trajno rešava egzistencija i podiže standard života građana – rekao je Radinović i dodao da je stopa nezaposlenosti smanjena u značajnom procentu jer je od sredine 2012, prema podacima nacionalne službe za zapošljavanje, posao dobilo više od 700 ljudi ili blizu 20 odsto lica sa evidencije nezaposlenih.

Među najbitnije investicije, predsednik je svrstao izgradnju regionalnog distributivnog centra belgijske Delez Grupa, izgradnju fabrike kompanije Strejt Nova, zatim investicije Skanije, Milšpeda i početak gradnje fabrike kompanije Kvatro Hauses Paneli, koje će doneti dragocena nova radna mesta.

– Veoma je zahtevan i proces izgradnje kanalizacione mreže na celoj teritoriji Opštine. Već izvesno vreme pregovaramo sa više stranih partnera za model javno-privatnog partnerstva po čemu bismo bili prvi u Srbiji. U pregovorima smo sa tri kompanije u ovom poslu, a posebno interesovanje pokazala je i nemačka kompanija, čiji su rukovodioci već uradili projekciju, po kojoj bi za ovaj poduhvat uložili oko 35 miliona evra – rekao je Radinović.

Prema rečima direktora Direkcije za izgradnju, ta institucija „od jula 2012. godine, za sve projekte i velike i male nabavke, imala ugovorenih ukupno 204 miliona dinara, a u 2013. godini čak 443 miliona dinara. Od prioriteta u narednoj godini najavljena je izgradnja sportske hale u Golubincima, vrtića u Belegišu i uređenje centra Nove Pazove. 

Kapitalne investicije

Od kapitalnih investicija u ovoj godini izgrađen je vrtić u Novim Banovcima, uređen centar Starih Banovaca, adaptirani domovi zdravlja u svim mestima osim Nove i Stare Pazove, što je kao zahtevnije ostavljeno za naredni period. Radilo se i na adaptaciji škola, sportskih terena, asfaltirane su i prioritetne ulice u svim opštinskim naseljima, izvršena je adaptacija gradskog bazena, urađen deo kanalizacije u Novoj Pazovi, čišćenje divljih deponija, a pripremaju se detaljni planovi regulacije za sva mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari