Tribina o milionskim zloupotrebama EPS-a 1Foto: FB

Udruženi pokret slobodnih stanara u Nišu (UPSS) organizuje tribinu „Električna energija- javno dobro ili monopol“ na kojoj će se razgovarati o sve češćim upozorenjima građana da EPS masovno zloupotrebljava institut “neovlašćenje potrošnje električne energije”, kako bi preko “leđa građana” obezbedila milionsku korist.

Tribina će biti održana sutra u mesnoj kancelariji Božidar Adžije, sa početkom u 18 časova. Kako saznajemo, predstavnici UPSS-a uputiće niz zahteva Vladi, EPS-u, Agenciji za energetiku, Ministarstvu pravde i sudovima, koji će biti dostavljeni i međunarodnim organizacijama. Moguće je da na tribini budu dogovorene i druge akcije UPSS-a, od podnošenja krivičnih prijava do organizovanja protesta, što će zavisiti pre svega od stavova građana.

Tribina se organizuje nakon serije tekstova u Danasu o ovoj vrsti potencijalne i stvarne zloupotrebe EPS-a, a na njoj će govoriti autorka tekstova, novinarka Danasa Zorica Miladinović. Govornici će biti i Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaptitu potrošača Forum, Profir Živković, pravni savetnik Foruma i Saša Kostić, predsednik UPSS-a.

Naš list je pisao da je, prema podacima Centra za zaštitu potrošača Forum, na teritoriji grada Niša od početka prošle godine najmanje 2500 porodica ostalo bez električne energije zbog navodne neovlašćene potrošnje, a da neke od njih žive bez struje i po tri godine. EPS Distribucija ostavlja bez struje i porodice sa bebama, starima i bolesnima, što zakon zabranjuje.

Forum i građani upozoravaju da EPS Distribucija konstatuje navodnu neovlašćenu potrošnju najčešće bez prisustva vlasnika brojila, dokaza i odgovarajućeg dokumenta, nakon čega isključuje struju, a potom ucenjuje vlasnike brojila da će je uključiti tek kada kupe novo brojilo i plate njegovo izmeštanje, što je po zakonu obaveza EPS-a, i kada uplate sva zastarela dugovanja za korišćenje električne energije, što je takođe protivzakonito.

Dobar broj građana koji su na ovaj način ostali bez struje izražava sumnju da su plombu na njihovim brojilima oštetili ili uklonili upravo radnici Elektrodistribucije, pošto su, kako kažu, pre ekipa koje su „utvrdile“ takvu nepravilnost dolazile ekipe koje su očitavale potrošnju ili proveravale brojilo.

Oni, takođe, upozoravaju da sudovi najčešće „sude u korist EPS-a“, odnosno odbijaju zahteve isključenih potrošača za privremeno uključenje struje do okončanja sudskog spora. Neki od građana su nakon „izgubljenih“ upravnih i sudskih postupaka pokrenuli postupke red Ustavnim sudom, a najavili su i postupe pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari