Trka za nadmoć u veštačkoj inteligenciji: Ove kompanije učestvuju u njenom razvoju, a ovako možete igrati na dobitnika 1Foto: Shutterstock/marketlan

U svetu tehnologije, inovacija podstiče konkurenciju. Na polju razvoja veštačke inteligencije (AI), kompanija Nvidia je već duže vreme prilično dominantna, sa svojim moćnim grafičkim procesorima koji grade prihode od data centara. Ipak, na tržištu se kao upečatljiv igrač ističe i kalifornijska korporacija AMD (Advanced Micro Devices), koja – iako možda na nenametljiv način – izaziva položaj Nvidie kao industrijskog lidera, i tako je od retkih koji se mogu smatrati njenom konkurencijom.

Sa raznovrsnim portfoliom koji obuhvata poluprovodnike, veštačku inteligenciju, grafičke procesore, matične ploče, čipove i potrošačku elektroniku, AMD privlači pažnju na više frontova. Praktično je sigurno da ste i sami nekada koristili nešto od njihove tehnologije, bilo da ste za njih čuli ili ne. Sa gotovo 90%-nom zastupljenošću u svom segmentu, AMD-jevi Ryzen čipovi su izbor vodećih proizvođača desktop i laptop računara poput Asus-a, Acer-a, Dell-a, i HP-ja. AMD-ova MI300 serija čipova za data centre, posebno MI300X je počela da hvata zamah, čak i među klijentima kao što su Microsoft, Meta, i Oracle. Za kompanije poput ovih giganata, potražnja razvojnih elemenata veštačke inteligencije je počela da premašuje ponudu još od kada je u rad pušten Chat GPT, i od tada ne jenjava. Iz toga se da naslutiti potencijalna promena u dinamici ovog ambicioznog tržišta, gde AMD može postići značajan napredak odgovorom na nezasitu potražnju, ka čemu je i te kako na dobrom putu.

Bez obzira da li ste zaljubljenik u tehnologiju, ili da li pratite novosti u razvoju mikročipova, možete iskoristiti jednu od stvari koje tehno-gigantima poput AMD-ja i Nvidie ostvaruju zaradu: vrednost njihovih akcija.

Za to Vam ne treba veštačka inteligencija – da započnete, dovoljan je vodič Kako trgovati cenama akcija, koji Vam poklanja KapitalRS.

Besplatno ga preuzmite OVDE.

Iako su u prvom kvartalu skromno rasli, AMD-ovi prihodi od data centara skočili su za 80%, dostigavši rekordnih 2.3 milijarde dolara. Kompanija očekuje dalji rast, sa projekcijama da će prihodi od grafičkih procesora premašiti 4 milijarde dolara u 2024. godini.
Još prošle jeseni, AMD je imao predviđanja da će od prodaje čipova u 2024-oj zaraditi oko 2 milijarde dolara, dok sada to predviđanje stoji na čak 3.5 milijardi. Povećane su investicije u istraživanja i marketing, što sugeriše da se kompanija definitivno kladi na sopstveni uspeh, i predstavlja obećavajuće kretanje cena na tržištu i prilike za investitore.

Investitori vole da prate ovakve performanse kompanija. Analitičari su optimistični u vezi sa AMD-jem, te većina preporučuje kupovne pozicije za njegove akcije, jer uprkos trenutnim vrednostima, projekcije buduće zarade obećavaju. Potencijal AMD-ja da ostvari zaradu na rastućem tržištu veštačke inteligencije, kao i njegova jaka pozicija u proizvodnji PC-a, čine ga privlačnom investicionom prilikom za budućnost.

OVDE preuzmite BESPLATNO vodič za trgovanje cenama akcija, da biste savladali kako da potencijal AMD-ja radi za Vas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.