Iako je Vlada Srbije odlučila da Robne rezerve otkupe 15.000 tovljenika po ceni od 75 dinara za kilogram, mačvanski seljaci će danas, od 13 časova protestovati pred zgradom Vlade. Organizatori protesta ukazuju da nisu zadovoljni ponuđenom cenom koja bi (sa zaradom) trebalo da iznosi minimum 100 dinara po kilogramu.

Iako je Vlada Srbije odlučila da Robne rezerve otkupe 15.000 tovljenika po ceni od 75 dinara za kilogram, mačvanski seljaci će danas, od 13 časova protestovati pred zgradom Vlade. Organizatori protesta ukazuju da nisu zadovoljni ponuđenom cenom koja bi (sa zaradom) trebalo da iznosi minimum 100 dinara po kilogramu. Takođe ističu da nisu dobili nikakav zvaničan dopis u kome bi bilo precizirano koje će to klanice preuzimati svinje i da li je reč o ceni sa PDV (pretpostavlja se da samo u Mačvi ima oko 15.000 tovljenika).

Prostran: Treba prihvatiti pruženu ruku države

Milan Prostran, sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije smatra da bi uzgajivači trebalo da budu zadovoljni cenom jer se tovljenici na stočnim pijacama otkupljuju po 55 dinara za kilogram žive mere. Pri tom, klanice plaćaju 80 do 90 dinara kilogram žive mere tovljenika sa farmi, čija mesnatost premašuje 55 odsto, dok se kod svinja koje se gaje na privatnim posedima mesnatost kreće oko 50 odsto. “ Bolje je da prihvate ponudu države koja je zajedno sa klaničarima pokazala dobru volju da se reši problem tržišnog viška. Preporučujem poljoprivrednicima da ne gube vreme i živce na nove proteste, ali i da dobro razmisle o budućem tovu u koji ne bi trebalo da ulaze bez preciznih ugovora – smatra Prostran i dodaje da svaki dan oklevanja podiže troškove poljoprivrednika jer se udeo masti povećava, a smanjuje se mesnatost svinja.

– Nezadovoljni smo otkupnom cenom tovljenika i nećemo odustati od planiranog protesta u Beogradu. Ponuđena cena od 75 dinara za kilogram žive mere koju je odredila Vlada ne pokriva ni troškove tova, a o zaradi nema govora. Da su nam ponudili 90 dinara bili bismo na nuli i – zadovoljni. Ovako, nastavljamo sa protestom i očekujemo da se danas isped Vlade Srbije okupe nezadovoljni poljoprivrednici iz Bogatića, Šapca, Srema, Titela, Subotice – izjavio je za Danas Tomislav Šobić, predsednik Inicijativnog odbora mačvanskih stočara.
Naš sagovornik je najavio i formiranje unije poljoprivrednih proizvođača, koja bi bila ravnopravan pregovarač sa Vladom i resornim ministarstvom, i to ne samo kada je reč o problemima stočara već i drugih poljoprivrednika.
– Poljoprivreda je u velikim problemima, približavaju se rokovi za prolećnu setvu, treba kupiti seme, đubrivo, zaštitna sredstva. Za sve to potreban je novac, a kredita je malo i vrlo su nepovoljni. Ako je neko proletos uzeo kredit od recimo 120 hiljada dinara i odlučio da taj novac investira u uzgoj svinja, sada bi trebalo da ima dovoljno novca za vraćanje duga, ali i da mu nešto ostane za setvu. Umesto toga taj uzgajivač je u pat poziciji – nema dovoljno sredstava da vrati dug, a ne može ni da se ponovo zaduži za predstojeću setvu, naglašava Šobić i dodaje da u Bogatiću i okolini ima petnaestak otkupljivača i prekupaca koji znaju tačno „stanje na terenu“ i kad „snime“ da postoji višak tovljenika obaraju cene. To se, tvrdi on, u dogovoru sa klaničarima, desilo i ovog puta. Šobić tvrdi da su i do sada gajili iste vrste svinja koje su klaničari, odnosno nakupci plaćali i 120 dinara za kilogram žive mere, a sada kažu da mesnatost nije na zavidnom nivou.
Na stočnim pijacama u Srbiji tokom februara, prema podacima Instituta za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda, raste ponuda tovljenika, dok otkupna cena pada. Tako je, recimo, početkom februara otkupna cena kilograma žive mere tovljenika (od 80 do 130 kilograma) na pijacama u Novom Sadu iznosila 55 dinara, dok je u Čačku i Vranju dostizala čak 90 dinara. Za nedelju dana otkupna cena pala je u proseku za pet do deset dinara i zaustavila se na 60 dinara (u Somboru) odnosno na 85 dinara u Kraljevu, Vranju i Zaječaru. Institut je registrovao i pad otkupnih cena koje su nudile klanice, a koje su krajem godine plaćale 80 dinara kilogram prve klase tovljenika u Mačvansko-kolubarskom okrugu, ali je otkupna cena pala na 55 dinara za tovljenike čija težina premašuje 120 kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari