Tržišna inspekcija u više od 6.000 poseta ove godine: Koji modni brendovi se najčešće falsifikuju? 1Foto: Shutterstock/geogif

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je u perodu od januara do oktobra ove godine izvršeno 6.098 inspekcijskih nadzora sa cijem suzbijanja sive ekonomije, pri čemu je više od pola ovih nadzora bilo usmereno prema neregistrovanim subjektima.

„Tržišna inspekcija je uklonila veće količine akcizne robe poput kafe, cigareta i druge robe koja nije ispunjavala uslove za stavljanje na tržište, pre svega šećera i jestivog ulja“, kazao je on na sednici Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije.

Istakao je da je ukupna vrednost oduzete robe bila veća od 17 miliona dinara.

„Pored ovoga 2.450 nadzora bilo je sprovedeno sa ciljem zaštite prava intelektualne svojine, nakon čega je sa tržišta uklonjeno 261.000 različitih krivotvorenih predmeta kao što je odeća, obuća, satovi, nakit, kao i 1.700 kilograma krivotvorenog đubriva čija je vrednost bila veća od 1,5 miliona evra“, rekao je Momirović.

On je izjavio i da je tržišna inspekcija sprovela koordinisane akcije na području čitave zemlje koje su rezultirale zaplenom falsifikovane robe čija ukupna iznosi oko 20 miliona dinara.

„Zaplenjena je velika količina falsifikovanih ženskih torbi poznatih robnih marki ‘Michael Kors’, ‘Guess’, ‘Yves Saint Laurent’, kao i ženskih papuča ‘Yves Saint Lauren’. Takođe, došlo je do oduzimanja većih količina odevnih predmeta popularnih brendova ‘Nike’, ‘Adidas’, ‘Replay’, ‘Hugo Boss’, ‘Moncler’, ‘Polo’, ‘Tommy Hilfiger’, 490 zaštitnih maski za mobilne telefone, kojima se povređuje pravo intelektualne svojine nosioca prava ‘Apple Inc'“, rekao je Momirović.

Dodao je da je oduzeto i 3.000 paklica raznih cigareta, oko 200 kilograma rezanog duvana, 600 komada arome za elektronske cigarete, zabranjenog duvanskog proizvoda ‘SNUS’, u količini od 200 komada, kao i oduzimanje 1.827 komada falsifikovanih ručnih satova brendova ‘Casio’, ‘Rolex’, ‘Michael Kors’, ‘Calvin Klein’ i ‘Guess’.

Momirović je naglasio da su sve akcije inspekcije jasan pokazatelj opredeljenja države da se suprotstavi sivoj ekonomiji, odnosno onima koji radi ostvarivanja profita na srpsko tržište plasiraju falsifikovane proizvode, varajući potrošače i povređujući pravo intelektualne svojine.

Prema njegovim rečima, u prethodnim godinama država investirala u tehničke kepacitete kako bi poboljšala rad tržišne einspekcije, ali je ulagala i u obuku zaposlenih, kako bi lakše suzbili nelegalnu trgovinu na internetu i plasiranje falsifikovane robe na srpsko tržište.

„Ulaganje u tržišnu inspekciju ne smemo da gledamo kao trošak već kao investiciju koja se uvek višestruko vraća“, zaključio je Momirović.

Na sednici je potpisan i Sporazum o saradnji na suzbijanju nelegalne trgovine.

Sporazum su potpisali Momirović i predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a Zoran Daljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari